Geen resultaten gevonden voor de filter!

Het tandwiel - vast of freewheel?

Het tandwiel maakt deel uit van de aandrijving en is daarmee een van de meest slijtagegevoelige onderdelen van een fiets. Een tandwiel voor een fiets moet bestand zijn tegen hoge belastingen en tegen vuil en aanslag. De juiste overbrengingsverhouding bepaalt het rijcomfort tijdens uw fietstocht of de snelheid in de wedstrijd. De kleine tandring is een van de belangrijkste Bike Parts en essentieel.

Waar moet je op letten als je een tandwiel koopt?

Fixie of freewheel tandwiel?

Vrijwiel of vast, de fascinatie voor de Singlespeed bike heeft zijn reden. Een singlespeed fiets heeft geen hinderlijk geratel van de ketting en de coole look met extreem gereduceerd gewicht is uniek! Op singlespeed-naven worden freewheel- of fixie-tandwielen gemonteerd. Op een klassieke wegnaaf kunt u snel en eenvoudig de cassettenaaf van uw fiets ombouwen tot een tandwiel met een adapterkit een adapterkit. De complete kits bevatten alle benodigde onderdelen van het tandwiel tot de spacer.

Wij hebben een groot aantal verschillende vaste tandwielen van hoge kwaliteit voor fixies en baanfietsen in onze winkel. Het assortiment wordt gecompleteerd door een grote keuze aan vrijloop tandwielen en kettingspanners voor singlespeed fietsen. Dankzij de gradaties vindt u in onze winkel altijd de ideale overbrengingsverhouding voor uw fiets.

Hoeveel tanden?

Een belangrijke beslissing bij de aankoop van een nieuwe tandriemschijf is het aantal tanden, of de grootte van de tandriemschijf. Deze maat bepaalt hoe groot de overbrengingsverhouding van de aandrijving is. Hoe kleiner het tandwiel, hoe meer kracht er moet worden uitgeoefend. Als het tandwiel een grote diameter heeft, d.w.z. veel tanden, is de versnelling lichter en kunnen bijzonder steile hellingen met gemak worden bedwongen.

Welke standaard u nodig hebt, hangt af van de hub en uw schijf. Bij tandwielsets worden alle afzonderlijke tandwielen en afstandsringen gemonteerd of vastgeschroefd. U kunt het beste uw bestaande hub controleren om te zien of deze is vastgeschroefd of aangesloten. Op singlespeed fietsen is het tandwiel meestal vastgeschroefd. In de meeste gevallen heeft de naaf een schroefdraadbevestiging.

U kunt ook kiezen tussen verschillende materialen voor het tandwiel. Staal en aluminium behoren tot de meest gebruikte materialen. De voordelen van staal zijn duidelijk. Robuust en stabiel, stalen kettingwielen zijn niet bijzonder onderhoudsintensief en hebben een lange levensduur. Aluminium tandwielen zijn veel gevoeliger voor slijtage. In tegenstelling tot staal bieden ze aanzienlijke gewichtsvoordelen en worden daarom vaak gebruikt op racefietsen of fietsen voor wedstrijden.

De belangrijkste vragen in het kort:

  • Vast tandwiel of freewheel tandwiel?
  • Hoe groot moet de overbrengingsverhouding zijn?
  • Wat voor soort inname heb ik nodig?
  • Van welk materiaal moet het tandwiel gemaakt zijn?


In onze online shop vindt u veel verschillende tandwielen. Of u nu op zoek bent naar freewheel tandwielen, singlespeed en fixed gear of complete tandwielpakketten, wij zijn er zeker van dat u in onze winkel vindt wat u zoekt.