Geen resultaten gevonden voor de filter!

Fietshandvaten. Alles onder controle?

Fietshandvatten van hoge kwaliteit zorgen voor een goed gripgevoel en de beste controle over uw fiets in alle situaties. Het handvat is de interface met het fietsstuur en moet u net zoveel grip geven in natte omstandigheden als in de zomer met zweterige handen. Maar niet alle handvatten zijn hetzelfde. De zogenaamd eenvoudige fietsonderdelen zorgen voor grote verschillen in ergonomie en rijgevoel

Waar moet je op letten als je nieuwe handvatten voor je fiets koopt?

De juiste ergonomie

Voor lange tochten of als u over het algemeen uw vingers snel voelt tintelen of uw hand pijn doet of gevoelloos wordt, moet u eens kijken naar ergonomisch gevormde fietshandvatten. Door het grotere contactoppervlak van de handpalm zorgt deze stuurgreep voor een veel comfortabelere rijervaring. 

Wie kent het niet, het gevoelloze gevoel van handen die in slaap vallen? Dit wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde zithouding en de keuze van ongeschikte fietshandvatten. Ergonomische handgrepen met een speciaal ontwikkelde palmsteun beloven meer comfort voor lange tochten. De met rubber beklede pads in passend gevormde kogelbeschermers verhogen niet alleen het gevoel van grip, maar zorgen ook voor duurzame pijnpreventie. Verschillende dempingszones in de kern van het rubberen lichaam absorberen bovendien de schokken van het stuur en beschermen de pols. Net als bij de Lock-On handvatten, worden de ergo handvatten met een aluminium klem aan de stuurbuis geschroefd. Dit garandeert een strakke pasvorm en een uitstekende stuurprecisie. Als je denkt aan ergonomische fietsgrepen alleen als oma's vouwfiets, zit je er ver naast. Wij bieden u een grote keuze aan sportieve en stijlvolle handvatten in onze online shop. Of het nu downhill, enduro, trekking of stadsfiets is, er is een comfortabele en stijlvolle grip voor elk gebied. Vooral de fabrikant Ergon is een pionier op dit gebied. Wij hebben het ruime assortiment ergonomische fietshandvatten van de fabrikant in diverse kleuren en materialen. Maar we bieden ook handvatten van Brooks of Creme die bijzonder aangenaam zijn voor het oog. Gemaakt van leer of organisch kurk, kunt u met uw stadsfiets veilig door de grote stad rijden zonder vervelende pijn in uw pols of duimbal achteraf.

Het materiaal maakt het verschil

Als u veel aandacht besteedt aan de stijl van uw stadsfiets, doet u er goed aan kurken of leren fietshandvatten te gebruiken van bekende fabrikanten als Brooks, Creme Cycles of Ritchey. Met deze edele materialen kunnen mooie accenten worden gezet op bijvoorbeeld eenvoudige caféracers. Ook wie op zoek is naar de juiste kleurspatten voor zijn fixie of BMX vindt zeker wat hij zoekt, want wij hebben kunststof handvatten in vele kleurvarianten. 

Welk type is de juiste, wat zijn de verschillen tussen Lock-On grips en Co.

Aan het probleem van wegglijdende en verdraaide handvatten is een einde gekomen met de installatie van lock-on handvatten op het stuur. Lock-on handgrepen zijn nu verkrijgbaar bij bijna alle fabrikanten en in verschillende diameters, lengtes en kleuren. Het voordeel ten opzichte van standaard handvatten is dat het handvatlichaam onder de rubberbekleding van het handvat stevig aan de stuurbuis moet worden vastgeschroefd. De handvatten hebben meestal een plastic kern, waardoor ze zeer gemakkelijk aan te brengen en te plaatsen zijn op de uiteinden van het stuur. De perfecte greeppositie kan worden gevonden door de handgrepen lichtjes te draaien. Zodra de juiste greeppositie is vastgeschroefd, worden de grepen stevig vastgeschroefd met een aluminium klem aan de binnenkant van de greep, of met twee aluminium klemmen elk aan de binnenrand en aan het uiteinde van het stuur.

Lock-on handvatten zijn bijzonder voordelig voor mountainbikers. Ze bieden u een zeer veilig gevoel, want het handvat van de fiets moet niet alleen goed in uw hand liggen, maar ook stevig op het stuur zitten. Lock-on grips of schroefgrips zijn hiervoor uiteraard een goede keuze, aangezien zij zonder problemen kunnen worden vastgezet. De rubberen greep wordt op een plastic omhulsel getrokken, dat kan worden vastgedraaid en met twee schroeven aan het stuur kan worden bevestigd. Een ander voordeel is dat ze logischerwijs veel gemakkelijker te verwijderen of te vervangen zijn dan conventionele fietshandvatten. Bovendien kunt u door de eenvoudige montage en bevestiging de handgrepen precies uitlijnen. Dit is vooral belangrijk voor lock-on handvatten met een licht ergonomische vorm, omdat alleen op deze manier de handvatten u de volledige grip en het ondersteunende effect van ergonomie voor uw polsen en ballen van de hand kunnen bieden.

Bij normale fietshandvatten kunnen de handvatten gemakkelijk worden verwijderd en vervangen.

Bij normale fietshandvatten is de montage vaak het probleem. Om de greep volledig op het stuur te laten glijden, hebt u ofwel veel kracht nodig, ofwel gebruikt u een vloeistof om de greep beter te laten glijden. Het probleem hierbij is dat de vloeistof tussen de rubberen greep en het stuur weer moet ontsnappen, zodat de greep stevig zit.

Een gripsoort die vooral geschikt is voor racefietsen, gravelbikes en cyclocrossfietsen is het stuurlint. Aangezien het stuur van dergelijke fietsen gewoonlijk gebogen is, zou een normale handgreep niet kunnen worden aangebracht en zou deze ook niet volstaan om het volledige greepoppervlak van het stuur te bedekken. Dit is waar het stuurlint om de hoek komt kijken. Het stuurlint is in principe verkrijgbaar in twee verschillende varianten. In de eerste plaats kan het worden geplakt; daartoe bevindt zich een plakstrook aan de onderzijde van de tape. Het stuurlint moet vervolgens stuk voor stuk om het stuur worden gewikkeld en moet elkaar steeds enkele millimeters overlappen. Als alternatief bestaat er ook stuurlint van siliconen, dat door zijn materiaaleigenschappen geen plakstrook nodig heeft. Het grote voordeel hiervan is dat fouten bij het wikkelen van de tape geen gevolgen hebben en u er gewoon opnieuw mee kunt beginnen. Dit stuurlint is ook gemakkelijk schoon te maken onder de kraan en verliest zijn eigenschappen niet. Het kan keer op keer opnieuw worden vastgebonden. Wij bieden u de juiste stuurlinten van de toonaangevende fabrikanten in onze online shop.

De belangrijkste vragen in het kort:

  • Welk materiaal moeten mijn fietshandvatten hebben?
  • Heb ik specifiek ergonomische handvatten nodig?
  • Wat voor stuur heb ik? Dropdown of riser bar?
  • Wil ik profiteren van de voordelen van lock-on grips?

De correcte montage van nieuwe fietshandvatten

Bij de montage moet u, afhankelijk van het stuur en het materiaal van het stuur (aluminium of carbon), de torsiespecificaties van de fabrikant volgen. De beste manier om dit te doen is om een torsiemoersleutel te gebruiken. Moderne fietshandvatten hebben vaak een bepaalde ergonomie en vorm, die hun potentieel alleen kunnen ontplooien als het handvat precies gemonteerd en uitgelijnd is. Met Lock-On handvatten is dit zonder problemen mogelijk. Door de eenvoudige montage en de daaruit voortvloeiende perfecte uitlijning bieden deze fietshandvatten u grote voordelen.

U vindt een breed scala aan fietshandvatten in het Lock-On assortiment.

In onze winkel vindt u een ruime keuze aan handvatten voor uw fiets. Of u nu op zoek bent naar stuurlint voor racefietssturen, lock-on handvatten voor mountainbikes of ergonomisch gevormde handvatten voor pijngevoelige handen, in onze online shop voor fietshandvatten vindt u zeker het juiste product om een stevige grip op uw fiets te houden.