Geen resultaten gevonden voor de filter!

Fietsstuur - Alles onder controle op volle snelheid

Je kunt niet fietsen zonder het stuur. Met hen, heb je alles onder controle en bepaal je de richting en snelheid. Er zijn allerlei soorten sturen en ontwerpen. MTB-stuur, fixie-stuur of valstuur voor racefietsen, elk type vereist een specifiek stuur dat aan bepaalde kenmerken voldoet. Een fietsstuur van hoge kwaliteit beïnvloedt niet alleen het rijgedrag van de fiets, maar ook uw lichaamshouding. In onze winkel vindt u een breed scala aan sturen die individueel aan uw fiets en rijstijl zijn aangepast.

Handvaten van verschillende materialen en vormen

Fietssturen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en vormen. De verschillende types vereisen verschillende eigenschappen. Zo zijn er bijzonder lichte sturen van carbon of zeer stevige van staal. Het is dus niet alleen de vorm van het stuur die het gebruiksgebied bepaalt, maar ook het materiaal. Wat zijn die verschillen? In de volgende paragrafen zullen we ingaan op de verschillende eigenschappen van fietssturen. 

Het MTB-stuur - uw controlecentrum

Er is een grote verscheidenheid aan mountainbike-sturen verkrijgbaar voor maximale rij-efficiëntie en stuurcontrole. Vooral in de sectoren downhill, freeride en enduro worden zeer brede sturen met 35 mm klemming gebruikt. Dit stuur met offset maakt een rechte zithouding mogelijk en biedt nog meer stuurcontrole in overeenstemming met het gebruiksgebied.

All-mountainsturen hebben meestal minder breedte en minder stijging. De enigszins uitgerekte zitpositie ten gunste van de geschiktheid voor bergopwaarts verkeer vereist dit speciale en typische ontwerp. Platte sturen of platte sturen worden vooral gebruikt in de cross-country en worden gekenmerkt door een sportieve, gestrekte zithouding. Met de vlakke rijpositie heb je meer druk op de berg en ben je dus nog sneller op de weg.

MTB-stuur is ook geschikt voor cross-country.

MTB-sturen zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende vormen, maar ook in een breed scala aan materialen. Naast aluminium en CroMo-staal wordt ook carbon gebruikt voor de productie van sturen. Carbon fietssturen worden gekenmerkt door een extreem laag gewicht en genieten op alle gebieden grote populariteit. Ondanks het zeer lage gewicht overtuigen de resistente koolstofvezels met een hoge mate van stabiliteit en dus veiligheid.

Race bike en fixie stuur - Alle stuurvormen voor je roadrunner

Er zijn veel verschillende stuurvormen verkrijgbaar voor stuurcontrole en de juiste hoeveelheid stijl. Zeer smalle sturen worden vooral in smalle steden gebruikt. Het klassieke racestuur of het valstuur maken een vlakke rijpositie mogelijk en bieden door de sportief gestrekte rijpositie nauwelijks aanvalsvlak voor de tegenwind. Voor singlespeed fietsen en racefietsen met een comfortabele zithouding zijn vooral platte sturen, noedel- of riser bars geschikt.

Fixiesturen van aluminium en CroMo-staal genieten vaak de voorkeur, maar carbonsturen worden ook steeds populairder vanwege hun lage gewicht. Bij de aanschaf van een stuur voor je fixie of singlespeed moet je letten op de verschillende stuurpenklemmen. Pas uw stuur aan uw persoonlijke smaak aan met een bijpassende stuurpen of nieuwe handvatten. 

Waar moet je op letten als je een nieuw stuur koopt?

Bij de aanschaf van een fietsstuur moet u letten op de verschillende klemmingen van de stuurpen. De reeds gemonteerde stuurpen heeft een vaste maat voor de bevestiging van het stuur. Afhankelijk van het type fiets of het gebruiksgebied kan deze maat sterk variëren en is hij niet onderling compatibel.

De gebruikelijke afmetingen voor het vastklemmen van het stuur zijn:

  • 22.2 mm (7/8 inch) - BMX, oude mountainbikes
  • 25,4 mm (1 inch) - op de meeste rechtopstaande stuurvormen en oude racefietssturen
  • 25,8 mm - veel racefietssturen bij voorkeur van Italiaanse fabrikanten
  • 26,0 mm - huidige standaard voor Italiaanse valbeugels
  • 31,8 mm (1 1/4 inch) - standaard voor veel mountainbike-sturen en sommige dropbars
  • 35,0 mm - een veelgebruikte maat voor downhillsturen en sommige racefietssturen

Naast de klemming bepaalt natuurlijk ook de fiets zelf welk stuur of welk type je moet kiezen. In de regel zijn alleen dropbars, d.w.z. sturen die naar beneden zijn gevormd, geschikt voor racefietsen. Een dergelijk stuur biedt de berijder een variabele zitpositie. U kunt snel reageren op wind en wegomstandigheden. Het klassieke mountainbike stuur biedt u door zijn breedte een betere controle en veiligheid op ruwe afdalingen. Fietssturen voor trekkingfietsen ondersteunen vooral een rechte zithouding, wat zorgt voor een zeer goed comfort tijdens weekendritten. Bij de beslissing welk ontwerp u nodig heeft, speelt ook de vraag naar het rijcomfort en de controle over de fiets een rol.  

De belangrijkste vragen in het kort:

  • Welke klemming heeft de bestaande stuurpen?
  • Wat voor motor rijd ik?
  • Hoeveel controle heb ik nodig, of hoe breed moet het stuur zijn?
  • Dropbar, flatbar of risebar? Welke vorm wil ik rijden?

Fietsaccessoires voor het stuur monteren

Natuurlijk bieden wij u ook een ruime keuze aan fietsonderdelen zoals handvatten of fietsbellen voor aan uw stuur. Open stuuruiteinden zijn niet alleen lelijk, maar ook gevaarlijk. Met stuurkapjes kunt u dit probleem snel verhelpen. Wat de stuurgreep is voor rechtopstaande sturen, is het stuurlint voor valsturen. Op dit gebied bieden wij u ook een grote keuze aan stuurlinten van verschillende materialen en in vele kleuren.