Elektrische trekkingfietsen

Trekkingfietsen behoren tot de populairste fietsen van allemaal. Ze zijn overal te vinden, in de stad, in het dorp, op het fietspad of op veld- en bospaden. Dit is waar hun grootste kracht duidelijk wordt: ze zijn ongelooflijk veelzijdig. Het feit dat ze ook nog scoren met een robuust design en een enorme portie rijcomfort maakt ze tot een echte verrijking in het dagelijkse leven en de vrije tijd. Natuurlijk, het is vooral moeiteloos als er een elektrische motor aan boord is! Hier vindt u alles wat u moet weten bij de aanschaf van een e-bike voor trektochten en fietstochten.

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1

Trekking e-bikes zijn perfect voor het dagelijks leven en voor fietstochten!

Veel fietsers zijn zich er niet van bewust dat trekkingfietsen met elektromotor tot de meest verkochte fietsen behoren. Daar zijn twee hoofdredenen voor. Ten eerste zijn trekkingfietsen niet het voorwerp van veel publiciteit. In tegenstelling tot andere soorten fietsen, waar het voortdurend wachten is op nieuwe modellen, sensationele nieuwe onderdelen of minieme verschuivingen in de framegeometrie, doen trekkingfietsen gewoon jarenlang hun werk. De andere reden is het feit dat een trekkingfiets vaak gewoon een "fiets" is, zelfs voor zijn eigenaar. Geen mountainbike, geen racefiets. Gewoon een normale fiets. Maar wat een fiets!

De afkorting:

Wat is een trekking e-bike - Dingen om te weten over touring e-bikes

Een trekkingfiets wordt geleverd met een groot aantal onderdelen die zeer praktisch zijn tijdens lange fietstochten. Daarom is het de moeite waard om de uitrusting en kenmerken van een trekking e-bike nader te bekijken in onze koopgids.

Wat is een trekkingfiets, wat is een toerfiets

?

Een fiets voor fietstochten of een toerfiets voor je volgende fietstocht - beide fietsen zijn geschikt voor grotere fietsavonturen. Het verschil zit hem in de tijd die je in het zadel wilt doorbrengen en de afstand die je aflegt. Een toerfiets is bedoeld voor fietstochten.Dit zijn dagtochten of het rondje na het werk, dus enkele uren aan een stuk, met wat dagbagage op de bagagedrager. Dergelijke fietstochten vinden meestal plaats op goed verharde paden. Hier heb je een goed zitcomfort nodig en onderdelen die je onderweg niet in de steek laten. Deze fietsen zijn erg leuk voor tochten van een paar uur, en ze zijn ook nog eens relatief goedkoop.

Fietsen die een paar uur gebruikt kunnen worden, zijn ook erg leuk voor een paar uur, en ze zijn ook nog eens relatief goedkoop.

Fietstochten zijn een heel andere zaak. We hebben het dan over rijtijden van meer dan 4 of 5 uur, overnachtingen, kampeerbagage en mogelijk onvoorspelbare routes. Hier heb je een uitstekend zitcomfort nodig, de beste en meest duurzame onderdelen en een fiets die comfortabel off-road te berijden is. Op trekkingfietsen vindt u dus niet alleen een uitstekende uitrusting, maar ook elektromotoren en vooral oplaadbare batterijen die deze lange ritten aankunnen.

Sommige fabrikanten laten de twee soorten fietsen in elkaar overlopen, of er zijn alleen trekking e-bikes of alleen touring e-bikes. Hier kunt u zich eenvoudigweg oriënteren op de prijs. Als je een goedkopere e-bike voor je hebt, is het waarschijnlijk meer een toerfiets. Een duurder model is al met al duurzamer, en dus geschikt voor lange afstand fietstochten.

> Meer informatie over trekkingfietsen vindt u in de desbetreffende categorie.

.

Trekking e-bike of trekking elektrische fiets?

De definities van e-bike en elektrische fiets zijn de laatste jaren enigszins verschoven. Meestal betekenen beide termen hetzelfde. U koopt een fiets met een elektrische aandrijving die u ondersteunt bij snelheden tot 25 km/u. De motor mag een vermogen hebben van meer dan 250 watt. De motor mag niet meer dan 250 watt vermogen hebben; dit is bij wet geregeld. Als u op eigen kracht sneller rijdt, vervalt de motorondersteuning gewoon.

Maar er is één verschil waar je je bewust van moet zijn: Naast tal van trekking e-bikes zijn er ook enkele trekking S-pedelecs te koop. Deze ondersteunen hun berijders bij snelheden tot 45 km/h en zijn onderworpen aan speciale wettelijke voorschriften. Voordat u zo'n e-bike koopt, moet u dus nagaan of hij wel echt geschikt voor u is.

> Meer informatie hierover vindt u in de Gids voor het kopen van e-bikes.

.

Alleen de beste onderdelen op een trekking e-bike

.

In het algemeen mag een trekking e-bike je niet in verlegenheid brengen op de weg, dus een goede kwaliteit van alle onderdelen is een topprioriteit.

 • Een trekking e-bike heeft tegenwoordig meestal schijfremmen. De goede remwerking, zelfs op nat wegdek, is een groot voordeel wanneer u de wereld op twee wielen gaat verkennen. Op hoogwaardige modellen worden hydraulische schijfremmen gemonteerd in plaats van mechanische, omdat de remwerking daarvan nog beter is.
 • Trekking e-bikes hebben meestal kettingversnellingen met maximaal 12 versnellingen, zodat u uw fiets kunt aanpassen aan hellingen, terrein of tegenwind. Een elektronische versnellingspook met schakeladvies is vooral aan te bevelen voor lange afstanden. Het herinnert u eraan op tijd te schakelen, zodat u elektriciteit bespaart en de actieradius wordt vergroot!
 • De motor en batterij zijn ontworpen om uw trapbewegingen continu en harmonieus te ondersteunen. Het vermogen van de motor is wendbaar, maar niet te dynamisch, want abrupt optrekken is niet nodig op een trektocht. De motoren op trekking e-bikes leveren (afhankelijk van model en fabrikant) een gemiddeld koppel van ca. 65 tot 80 Nm, meer dan een stads e-bike, maar minder dan een e-mountainbike. In ruil daarvoor ondersteunt de aandrijving u met een fijngevoelige portie dynamische voortstuwing. Een e-trekkingfiets is vaak uitgerust met een batterij met een grote capaciteit, zodat u een groot bereik hebt.
 • Normaal hebben trekking e-bikes een verende voorvork. Ze houden de schokken van je armen en helpen je op koers te blijven. Bij de meeste trekking e-bikes hebben de vorken 40 tot 80 mm veerweg.
 • Als u lang wilt doortrappen, hebt u een fiets nodig die optimaal aan uw lichaamsbouw is aangepast. Daarom hebben trekking pedelecs ergonomische zadels, sturen en handvatten. Sommige trekkingzadels hebben extra vering, zodat je wat zachter zit. Bij veel fietsen kan de hoek van de stuurpen worden aangepast, zodat u uw zithouding kunt veranderen tot u zich perfect comfortabel voelt op uw e-bike.
 • Om op de meest uiteenlopende ondergronden te kunnen rijden, hebben trekking e-bikes brede banden met een matig profiel. Dit brengt de verhouding tussen demping, grip en efficiëntie in evenwicht.
 • "Oh, had ik maar een...", dit probleem doet zich zelden voor op een trekking e-bike. Je krijgt alles met je motor wat je onderweg nodig zou kunnen hebben. Het heeft waarschijnlijk verkeersveilige apparatuur met fietsverlichting, bellen en reflectoren. Hij heeft ook mudguards en een bagagerek. Als er geen lowriders zijn, d.w.z. vorkdragers, kunnen deze meestal achteraf worden aangebracht. 

Trekking e-bikes zijn beschikbaar voor mannen en vrouwen

.

Je kunt een trekking e-bike kopen met een ruitframe, het is dan een klassieke "herenfiets". Deze elektrische fietsen zijn echter ook verkrijgbaar als lage-instapfietsen, in dat geval worden ze wave frames of klassieke damesfietsen genoemd. Daartussenin zijn er ook trapeziumvormige frames, waarbij de bovenbuis centraal tussen de pedaalslinger en het zadel is geplaatst.

U kunt gewoon kiezen aan welke vorm u de voorkeur geeft. Herenfietsen met een diamantframe worden als bijzonder sportief en duurzaam beschouwd. Een lage instap maakt een fiets echter bijzonder comfortabel, ongeacht of er een vrouw op zit of een man.

Is een e-gravel fiets een vervanging voor een trekking e-bike?

Bike trekking of bike-packing op een gravelbike wordt steeds populairder. En fietsfabrikanten volgen graag de trend met steeds betere gravelbikes. Zelfs enkele e-reizen zijn al gesignaleerd. Als u de sportieve rijeigenschappen van een gravelbike wilt combineren met de ondersteuning van een elektromotor, koop dan een e-gravel! Dankzij de steeds slankere aandrijving is het motorsysteem bij de meeste Graves op het eerste gezicht nauwelijks zichtbaar. 

Past een trekking e-bike in de stad?

Zoals u tot nu toe heeft kunnen lezen, zijn trekking e-bikes absoluut betrouwbaar en comfortabel. Daarom zijn ze zo populair als alledaagse fiets voor woon-werkverkeer of voor kleine aankopen. Vooral als u kinderen in een kinderzitje of kinderaanhanger wilt vervoeren, zijn de veerkrachtige constructie, de uitstekende onderdelen en de goede remmen zeer nuttig. Dit betekent dat u ook in de stad bijzonder veilig kunt rijden, wat een groot voordeel is! De sterke bagagedrager en de weerbestendige uitrusting met spatborden zijn ook een echte hulp in het dagelijks leven.

>

Is een e-trekkingfiets geschikt voor woon-werkverkeer en pendelaars?

Er is maar één antwoord: absoluut! Als u regelmatig naar uw werk wilt fietsen, is een e-bike perfect omdat u dan gemakkelijk op uw bestemming aankomt en u niet de hele dag bezweet op kantoor zit. Een trekking e-bike is betrouwbaar, dus het is onwaarschijnlijk dat een defect u van het werk zal afhouden. Aangezien het weerbestendig is, hoeft u zich geen zorgen te maken over periodes van slecht weer.

 

Hoeveel actieradius heeft een trekkingfiets?

Er is geen algemeen antwoord op de vraag hoe ver je met één acculading kunt komen, omdat het aantal kilometers van veel factoren afhangt. Met wind in de rug heeft de motor het gemakkelijker en verbruikt hij minder accu; zelfs met een lichte fietser en weinig bagage is één keer opladen genoeg voor een langere afstand. Bergop en op slecht terrein moet de motor harder werken en slurpt hij ook meer energie op. Brede banden en vooral slecht opgepompte banden hebben meer sap nodig. Een batterij verliest ook laadcapaciteit na verloop van tijd, zodat de actieradius in de loop der jaren afneemt.

Ten slotte hangt de actieradius ook af van de fabrikant van de accu en het vermogen van de motor. De actieradius is dan ook vrij groot, maar u kunt rekenen op 130 tot 180 of zelfs 200 km. In geval van twijfel is het de moeite waard een reservebatterij mee te nemen.

Is een trekking e-bike de juiste fiets voor u?

Als u uw fitheid wilt verbeteren, zal een trekking e-bike u helpen! Met een trekkingfiets kun je (bijna) overal komen, nieuwe routes houden je nieuwsgierigheid en motivatie hoog. En je hebt altijd een troefkaart in je mouw: De motor helpt je als je buiten adem raakt.

Maar ook in het dagelijks leven worden trekking e-bikes door veel fietsers zeer gewaardeerd. De kwaliteit en dus de duurzaamheid van de onderdelen is vaak een doorslaggevend aankoopargument. Als u graag op een sportieve, comfortabele fiets rijdt die is uitgerust met verstandige onderdelen, is een trekking e-bike perfect voor u. Ook als u op wisselende ondergronden rijdt, is een trekkingfiets een goede keuze. Vooral in een stad met slechte wegen en veel kasseien is een geveerde touring e-bike comfortabeler dan menig stadsfiets. Dankzij de gebalanceerde zitpositie kunt u sportief vooruitkomen, maar hebt u toch het nodige zicht in het stadsverkeer. 

.

Motoren en accu's die zijn geoptimaliseerd voor continu gebruik over lange afstanden zijn economisch en milieuvriendelijk, waardoor de e-bike een echt alternatief is voor de auto en het openbaar vervoer. 

Als u graag wat meer bagage meeneemt, zult u blij zijn met het sterke bagagerek met voldoende laadcapaciteit. En als weer en wind u niet afschrikken, brengt een trekking e-bike u veel extra voordelen. Hier krijgt u niet alleen spatborden, maar ook de goede remmen en de banden met goede grip betalen zich uit in modderig weer. 

De kenmerken van een trekking e-bike in een oogopslag:

 • robuuste componenten
 • Motoren met lineaire ondersteuning
 • Lange-afstand oplaadbare batterijen
 • ergonomisch zitcomfort
 • goede vering
 • weerbestendig uitgerust
 • off-road geschikt
 • veilig in de stad
 • grote transportcapaciteit

Hoe rijdt een trekking e-bike?

Als je tot nu toe gelezen hebt, weet je al dat een trekkingfiets meer comfort biedt dan bijna elke andere fiets. De elektrische aandrijving maakt de fiets iets zwaarder, maar ook veel comfortabeler.

Waar een door een nieuwe motor aangedreven toerfiets al gemakkelijk en efficiënt rijdt, voegt een e-bike daar nog een paar nadrukkelijker rijplezier aan toe. 

Een trekkingfiets plaatst u in een licht voorovergebogen zithouding. Zo hebt u een goed overzicht, wordt uw rug niet onnodig belast en rust er niet te veel gewicht op uw armen en handen. Je kunt er ook heel efficiënt mee trappen.

Het gewicht van een trekking e-bike daalt - zoals bij alle fietsen - met de prijs. Goedkope modellen wegen ongeveer 20 tot 25 kg, dure iets minder. 

Met de keuze van de banden kun je de rijeigenschappen overigens wel enigszins beïnvloeden. Bredere banden dempen beter, maar je hebt meer kracht nodig om de motor van de grond te krijgen. Smallere banden zijn efficiënter, maar je voelt meer van de grond en de grip is niet zo goed in natte omstandigheden.

De meeste elektrische fietsen hebben tegenwoordig een middenmotor en een frameaccu, zodat de aandrijving tijdens het rijden niet meer onaangenaam opvalt. Het zwaartepunt van de gemotoriseerde fiets ligt centraal en laag, zodat hij rijdt als een normale fiets - maar dan moeiteloos.

Het zwaartepunt van de elektrische fiets ligt centraal en laag, zodat hij rijdt als een normale fiets - maar dan moeiteloos.

De elektrische fiets heeft een centraal en laag zwaartepunt, zodat hij rijdt als een normale fiets - maar dan moeiteloos.

Een overzicht van de bediening van een e-trekkingfiets:

 • gemakloos en efficiënt
 • comfortabel
 • zekere rit en goede wegligging
 • goede bandengrip op en naast de weg
 • natuurlijk rijgevoel

Wat zijn de voordelen van een e-trekkingfiets?

Geen enkele fiets is zo leuk als grote fietstochten, dat is zeker. Maar een trekking e-bike is ook gewoon praktisch voor uw dagelijkse routes. Dankzij zijn uitrusting is hij ook bijzonder veilig in het wegverkeer en weerbestendig

.

Hij komt goed vooruit op grind-, asfalt- en bospaden en slaat ook een goed figuur bij het bergafwaarts en bergopwaarts rijden.

Het is ontworpen voor veel bagage, of dat nu fietstassen, werkdocumenten of een kinderzitje is, het maakt de fiets niet uit. 

Een trekking e-bike moet betrouwbaar zijn, dus hij heeft alleen duurzame onderdelen aan boord. Dit maakt het ook bijzonder duurzaam! Je kunt er lang mee doen, met een paar onderhoudsbeurten hier en daar kun je er lang mee doen, wat een goede eco-balans oplevert.

Omdat een trekking e-bike betrouwbaar moet zijn, is hij ook bijzonder duurzaam.

Omdat een trekking e-bike gebouwd is voor lange fietstochten, heeft hij (afhankelijk van het model) een grote accucapaciteit, vaak is er de mogelijkheid om een dubbele accu te gebruiken. Dus je kunt een groot bereik verwachten. Als je hem alleen voor korte trips gebruikt, hoef je hem niet steeds op te laden.

De voordelen van een trekking e-bike op een rijtje:

 • Geschikt voor (bijna) elk terrein
 • tolereert een grote payload
 • groot batterijbereik
 • veilig op de weg
 • weerbestendig
 • comfortabele zitplaatsen
 • langdurig en dus duurzaam

Hoeveel kost een trekking e-bike?

Voor kleine fietstochten en incidentele dagelijkse ritten is een goedkopere e-bike voldoende. Als u zich meerdere dagen comfortabel op uw fiets wilt verplaatsen, moet u iets meer investeren. Maar welke kosten moet je verwachten als je een trekking e-bike koopt?

Een elektrische trekkingfiets op instapniveau kost tussen de 1500 en 2500 euro. Hier koop je mechanische schijfremmen en eenvoudige versnellingsgroepen. De motoren zijn kleiner en de batterijen hebben niet veel reikwijdte. Deze fietsen zijn voldoende voor occasionele dagelijkse ritten of kleinere tochten. Ze zijn ook ideaal als introductie in de wereld van de e-bikes of als "voorproefje". Als u er echter niet van houdt om u te ergeren aan een incidenteel bezoek aan een werkplaats, moet u iets meer investeren.

.

De e-trekkingfiets uit het middensegment varieert van 2500 tot ongeveer 3600 euro. De verwerking, de versnellingen, de remmen en de aanbouwdelen - alles is hier een stuk degelijker. Niet geheel onbelangrijk: de kwaliteit van het zadel, het stuur en de handvatten en daarmee het zitcomfort neemt toe. Met deze fietsen kunt u ook langere tochten maken, want de actieradius is ook groter. In deze prijsklasse en hoger vindt u ook e-gravel fietsen

.

Van 3600 tot 6000 euro kunt u topmodellen krijgen. Er zijn bijna geen grenzen aan uw tochten. De versnellingen, de remmen, de afwerking van het frame en de verlichting zijn de beste die de markt te bieden heeft. De elektrische aandrijving van deze e-bikes is afkomstig van een eersteklas fabrikant, hij is stil en uiterst efficiënt. Als u op fietsvakantie wilt gaan of elke dag op uw fiets vertrouwt, moet u uzelf trakteren op een van deze fietsen.

De kosten in een oogopslag:

 • Entree trekking e-bikes zijn verkrijgbaar vanaf 1500 en tot 2500 euro
 • Mid-range trekking e-bikes variëren van 2500 tot 3600 euro
 • Top trekking e-bikes zijn verkrijgbaar vanaf 3600 euro

Waar moet je op letten als je een e-trekkingfiets koopt?

De keuze van de perfecte e-bike is eigenlijk heel eenvoudig. We zullen je helpen met een paar vragen!

 • Hoe vaak wilt u op uw trekking e-bike rijden?

Hoe vaker je op de fiets zit, hoe meer goede kwaliteit loont. Veel kopers van een fiets slaan in eerste instantie hun slag als ze de prijskaartjes lezen, vooral als het gaat om e-bikes. Maar je moet niet aan het verkeerde eind geld besparen. In het slechtste geval betekent een lage aankoopprijs een inferieure kwaliteit, wat betekent dat storingen, defecten en werkplaatsbezoeken onvermijdelijk zijn. Veel tijd in het zadel betekent dat u zult profiteren van betere remmen, versnellingen en aandrijvingen!

 • Hoe lang duren uw ritten?

Hoe langer je wilt rijden, hoe zorgvuldiger je je fiets op je moet "instellen". Zorg voor lange tochten voor een goed zadel, een comfortabele zithouding en een goede vering op je fiets. Als u van plan bent een lange tocht te maken, is een grote accu met een groot bereik belangrijk, en het is het beste een opgeladen reserveaccu mee te nemen.

 • Waar gaat u rijden?

Hoe meer terrein en vooral stijgingen je op de weg tegenkomt, hoe beter een e-bike met een grote motor en veel koppel zal werken. Ook als u veel bagage meeneemt en wat meer gewicht op de weegschaal heeft, is een krachtige aandrijving belangrijk. Een te kleine motor wordt snel overbelast en zal, in het ergste geval, snel de geest geven! Als u op ruw terrein rijdt, moet u ook niet te smalle banden monteren, want hier is voldoende grip vereist.

 • Welke framevorm wilt u?

Vrouwenfiets, herenfiets, wave frame of diamond frame - hier kunt u eenvoudig kiezen op basis van uiterlijk en comfort. Bij de meeste e-bikes zit de accu trouwens op of in de onderbuis, zodat hij niet in de weg zit. U kunt de juiste frame maat hier in de winkel vinden door simpelweg de filter te gebruiken. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste fietsmaat, neem dan een kijkje op onze blog. Daar vindt u de frame size calculator.

 • Welke uitrusting heb je echt nodig? 

Trekking e-bikes zijn er in een breed scala van uitrustingen. Hier is het de moeite waard zorgvuldig na te gaan wat uw behoeften zijn, want componenten die u niet echt nodig hebt, hoeft u niet rond te rijden, ze vreten geen batterijstroom en ze kosten ook niets. 

Koop een trekking e-bike van de beste fabrikant

Nu u goed op de hoogte bent van de voordelen van een trekking e-bike, kunt u op zoek gaan naar uw favoriete model hier in onze online fietsenwinkel. Met behulp van onze filters kunt u snel de fietsen vinden die aan uw prijs- en uitrustingsvereisten voldoen en natuurlijk de juiste framemaat voor u hebben. Als u niet zeker weet of een trekking e-bike iets voor u is, of u liever een trekkingfiets zonder e, een stadse-bike of een mountainbike wilt, dan kunt u eenvoudig doorklikken naar de desbetreffende categorie. Niet alleen vind je op BMO een enorme selectie aan geweldige fietsen, ook zijn er speciale aanbiedingen, veel tips over het kopen van een fiets en veel accessoires, fietskleding en alles wat een motorrijder zich maar kan wensen!