Helmen

Het is nog niet zo lang geleden dat fietshelmen werden beschouwd als puur wedstrijdmateriaal. Maar altijd en voor elke fietser? De gedachte was volkomen absurd! Gelukkig is dat veranderd. Nu stappen steeds meer mensen alleen met hoofdbescherming op de fiets - een wijs besluit! Tegenwoordig maken fabrikanten de keuze echter ook voor ons gemakkelijker met een enorm assortiment fietshelmen voor sporters, stadsrijders, dames, heren, kinderen en e-bikers. Wij vertellen u wat belangrijk is bij het kopen van een helm en hoe u de juiste voor u vindt. 

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Helmen kopen gemakkelijk gemaakt

Laten we beginnen met de basis: Hoe vind je een geschikte fietshelm? En hoe doe je dat door online te bestellen? Maak je geen zorgen, het is niet zo moeilijk! Alles wat je nodig hebt is een meetlint. Als je er geen bij de hand hebt, is een touwtje en een liniaal ook goed, en je bent klaar om te gaan...

...bepaal de omtrek van uw hoofd en de juiste maat van uw helm

 1. Leg een meetlint of touwtje rond uw hoofd, horizontaal ongeveer 1 cm boven de wenkbrauwen
 2. Zorg ervoor dat uw meetinstrument niet langs de achterkant van uw nek glijdt, maar het breedste deel van uw achterhoofd omcirkelt.
 3. Nu kunt u uw hoofdomtrek aflezen op het meetlint, als u met een touwtje hebt gemeten kunt u gewoon de lengte meten met de liniaal.
 4. Op bijna elke helm in onze online winkel vindt u rechts van de productafbeelding een selectiemenu met de aanduiding Hoofdomtrek. Gewoonlijk worden daar reeksen gegeven. Hier selecteert u het bereik waarin uw hoofdomtrek zich bevindt. Zo bestelt u de helm in uw juiste maat.

Nu je klaar bent, kun je op zoek gaan in onze fietshelmen en je favoriete helm bestellen! Hier zijn een paar tips voor het kopen:

 • Wanneer u een helm koopt, let er dan op dat deze voldoet aan de EN 1078 norm. Deze helmen zijn goedgekeurd voor gebruik op fietsen. In onze winkel voldoen de meeste fietshelmen aan deze norm, en veel van onze helmen hebben ook de TÜV-tests en andere testprocedures met glans doorstaan. Als deze afdichtingen aanwezig zijn, kunt u ook een goedkopere helm kiezen!
 • De meeste helmen kunnen in de breedte worden versteld, zodat ze ook passen bij wisselende kapsels of een dunne pet.
 • Halfschaalhelmen, ook bekend als skaterhelmen, hebben meestal geen maatsysteem, dus je moet een helm kopen die goed past. Vaak worden deze helmen geleverd met kussentjes in verschillende diktes, die een kleine aanpassing mogelijk maken.
 • Fietshelmen hebben meer of minder ventilatieopeningen. Afhankelijk van het feit of je de neiging hebt te zweten en je hoofd koel wilt houden of juist beschermd wilt zijn tegen tocht, kun je kiezen voor een helm met veel ventilatiegaten of juist een zo strak mogelijke helm.
 • Glazen dragers kunnen de meeste fietshelmen zonder problemen dragen. Als de helm en de bril toch in de weg zitten, moet u een ander model helm proberen. Dat is precies waar BMO's uitgebreide terugkeerbeleid voor is!
 • Witte en zwarte fietshelmen zijn heel gewoon. Maar je kunt een extra dosis veiligheid krijgen met een felgekleurde helm of een hoes voor je helm - hoe kleurrijker de helm, hoe beter hij wordt gezien in het verkeer!

Wij willen u op deze plaats een maattabel aanbieden, omdat helmen vaak in de bekende maten van XXS tot XXL zijn onderverdeeld, maar de fabrikanten deze maataanduidingen niet op uniforme wijze toekennen. Met informatie in centimeters zit u echter altijd aan de veilige kant. Elke fabrikant en elk helmmodel heeft echter een individuele pasvorm. Sommige helmen zijn breder en plat, andere zijn hoger maar smaller. Vaak is de keuze hier gewoon een kwestie van smaak, maar er is gegarandeerd een geschikte helm voor iedere fietsliefhebber dankzij deze verschillende vormen!

Hoe de helm op uw hoofd te plaatsen:

 • De meeste helmen kunnen in de breedte worden versteld met een draaiknop in de nek. Je wilt niet dat de helm knelt, maar je wilt ook dat hij op je hoofd blijft zitten zonder de kinbandjes als je voorover leunt en je hoofd laat hangen." 
 • De kinbandjes moeten een driehoek om uw oor vormen, zodat u ongeveer een tot twee vingerbreedten ruimte onder uw kin overhoudt.

Bestel stijlvolle fietshelmen voor mannen en vrouwen online

Fietsen worden de laatste jaren steeds meer uniseks, en dat geldt ook voor helmen. De meeste fietshelmen zijn toch neutraal van kleur, zwarte en witte fietshelmen zijn heel gewoon. De helmmaten zijn ook hetzelfde. Er zijn mannen die een helm met een smalle pasvorm nodig hebben of vrouwen die hun haar alleen onder een brede helm kunnen dragen. Koop gewoon een fietshelm die je mooi vindt, want dan is de kans het grootst dat je hem ook draagt! Zelfs een haarpoort, een opening waardoor een vlecht uit de helm kan bungelen, is natuurlijk niet alleen interessant voor vrouwelijke motorrijders. U vindt een grote selectie van stadshelmen en tour en trekking helmen in onze winkel, er is zeker de juiste helm voor u!

Coole fietshelmen voor de kinderen

Prijsvraag: hoe krijg je de jongeren zo ver dat ze de helm dragen? Nou, ...als de helm mega cool is, dat helpt zeker. Daarom zijn er kinderhelmen in alle kleuren van de regenboog, bedrukt met de populairste striphelden, met stickers voor een eigen stijl, met dino's, voetballen of bloemetjes... de keuze is echt reuze!

De maat van een kinderfietshelm wordt op dezelfde manier bepaald als voor volwassenen, de hoofdomtrek moet worden gemeten, en dat is alles. Koop alstublieft een fietshelm voor uw kind die zo goed mogelijk past! "Hij groeit er wel in!" werkt voor jeans en winterjassen, maar een te grote helm zal het hoofd van het kind niet voldoende beschermen!

Sporthelmen voor fietsers

Als het om sporthelmen gaat, komt het uiterlijk meestal op de achtergrond; ze zijn in de eerste plaats bedoeld om bescherming te bieden als de adrenaline pompt. Maar dat betekent niet dat de helmen er niet goed uitzien in het proces. Sporthelmen bieden mountainbikers massieve all-round bescherming of weg- en gravelrijders minimalistische afmetingen en nauwelijks merkbaar gewicht.

Mountainbike helmen

Mountainbiken is een grote sport, en helmen vormen daarop geen uitzondering. Veel materiaal, grote voorhoofdschermen en een vooruitstekende nek zijn verplicht voor mountainbikehelmen . Of nog beter: een martial volledige gezichtshelm die je beschermt tegen de schadelijke effecten van het landschap in alle richtingen. Vooral voor de MTB disciplines downhill of enduro, waar de actie echt hoog is, zijn de helmen met kinbalk een echt goede keuze! Voor de endurancesporten XC en Allmountain of vlotte trailritten volstaat meestal een halfhelm, maar er is ook de mogelijkheid om beide in één te krijgen, want de ene of de andere helm wordt geleverd met een verwijderbaar kinstuk. 

Bij de aanschaf van een integraalhelm geldt overigens dezelfde regel als bij een schaatshelm - de maat moet goed zijn! Met maandverband kan de pasvorm echter altijd een beetje worden aangepast, en het binnenkussen kan meestal weer worden opgefrist in de wasmachine! In onze online winkel vindt u mountainbike helmen van 100%, iXS, Endura, Oneal, Leatt, Fox of TLD, die zich niet alleen in het testlab hebben bewezen, maar ook motorrijders en de testers van de grote fietsmagazines voor zich hebben gewonnen.

Racefietshelmen

Zoals alles in de racerij, racefietshelmen zijn ze klein, aërodynamisch en ultralicht. Volgens de fabrikant weegt de lichtste helm ter wereld een ongelooflijke 175 gram; de meeste racefietshelmen wegen iets meer dan 200 gram. Dit kleine beetje gewicht zorgt echter voor maximale veiligheid, uitstekende ventilatie en biedt nauwelijks een oppervlak voor de luchtstroom om aan te vallen. Bij de aanschaf van een racefietshelm moet u er rekening mee houden dat deze helmen verder naar achteren op de nek worden gedragen, want als ze meer op het gezicht zouden zitten, zou er niet veel gezichtsveld overblijven met de diep gebogen rijpositie. Klassieke fabrikanten van weghelmen zijn Giro of HJC, die veel uitstekend geteste helmen in deze categorie maken.

Kan ik een helm kopen speciaal voor mijn e-bike of pedelec?

Een duidelijk JA, steeds meer fabrikanten hebben helmen voor e-bikes en elektrische fietsen in de aanbieding. Onder onze city bike helmen  vindt u veel helmen die speciaal zijn gebouwd en getest voor e-bike gebruik. 

Naarmate e-bikes populairder worden, is er een nieuwe EU-norm die aangeeft dat een helm is goedgekeurd voor de hogere snelheden waarmee e-bikers zich graag verplaatsen. Als u op een e-bike rijdt, moet u ervoor zorgen dat uw helm voldoet aan de EUnorm NTA 8776 voor e-bike helmen, dan bent u aan de veilige kant. Afgezien van deze wettelijke voorschriften zijn e-bike helmen meestal ruim bemeten schalen die een zo groot mogelijk deel van het hoofd veilig omsluiten. 

Omdat e-bikers zich vaak op de weg bevinden, moeten crashes in alle mogelijke richtingen worden beveiligd, tenslotte zijn er meestal andere weggebruikers bij een ongeval betrokken, vooral in de stad - en je weet nooit uit welke richting ze zullen komen aansnellen.

Ook hier wordt rekening gehouden met de nauwe ruimte waarin stadsfietsers zich vaak bewegen. Als een stoeprand, een vuilnisbak of een lantaarnpaal je hoofd in de weg zit wanneer je valt, is een royale beschermingszone altijd zeer welkom. Veel e-bike helmen hebben trouwens een vizier, zodat tranende ogen of langzame muggen je heldere zicht niet belemmeren, zelfs niet als je op snelheid rijdt.

MIPS betekent veiligheid op het hoogste niveau

U komt de term MIPS vast en zeker een keer tegen bij de aanschaf van een helm, dus we zullen u kort uitleggen wat het betekent. Een fietshelm bestaat meestal uit een gladde plastic schaal aan de buitenkant, een dikke polystyreen schaal in het midden en een systeem van kussentjes en riempjes aan de binnenkant. De gladde buitenschaal is niet alleen bedoeld om er mooi uit te zien, maar moet er ook voor zorgen dat de helm bij een botsing over de grond glijdt en niet blijft haken en zo het hoofd abrupt afremt. De lichtgewicht polystyreen schaal is voor de padding, de binnenpads voor het comfort. MIPS is een innovatieve speciale laag tussen de twee buitenste helmschalen, die ervoor zorgt dat deze twee lagen langs elkaar kunnen glijden. Bij een ongeval worden de krachten van de inslag dus over de hele helm verdeeld en worden punctuele, ernstige kneuzingen vermeden. MIPS staat dus voor een extra portie veiligheid voor je hersenen.

Slimme helmen - bestel slimme veiligheid!

Het gaat hier niet om de slimme buitenkant van moderne fietshelmen, het gaat puur om de innerlijke eigenschappen. Net als achter een smartphone gaat achter de term "slimme helm" een helm schuil die dankzij innovatieve technologie veel meer kan dan je in eerste instantie van een fietshelm zou verwachten. Een lampje op de helm voor in de stad is bijna verplicht, maar slimme helmen kunnen nog veel meer. Stream bijvoorbeeld muziek of accepteer oproepen via Bluetooth. Maar het meest opwindende is de noodfunctie! De helmen registreren een val en waarschuwen contactpersonen in noodgevallen, en sommige kunnen ook uw locatie doorgeven zodat hulp u snel kan bereiken.

Fietshelm - moet ik dat of moet ik dat niet?

Helmutsweigeraars zullen blij zijn te horen dat ze geen helm hoeven te dragen! Het dragen van een helm op een fiets is in Duitsland niet verplicht (vanaf april 2021 en zonder garantie). Verzekeraars hebben echter het recht uitkeringen te weigeren of te verminderen indien een bij een ongeval betrokken fietser geen helm droeg. De uitzondering hierop is de berijder van een S-pedelec. De snelle e-bikes worden beschouwd als bromfietsen en mogen alleen worden bereden met een "geschikte helm". 

Maar het is NIET aan te raden topless op je fiets te stappen. Hoofdwonden zijn meestal geen onbeduidende verwondingen, zij laten vaak blijvende ongemakken achter! Natuurlijk zijn er maar weinig mensen die er goed uitzien met een helm op. Het credo hier is: beter er even dom uit te zien dan de rest van je leven de gevolgen van een val te moeten dragen, die een fietshelm zou hebben voorkomen!

Kleine druk: Wij wijzen u erop dat wij geen aansprakelijkheid kunnen aanvaarden voor alle uitspraken over normen en wetten, alle informatie hierover is dan ook zonder garantie!