Fietsmanden & onderdelen

Wie kent niet de kleine dingen... boodschappen, zak brood, mackintosh, bidon, sporttas, voetbal; op de een of andere manier moet het allemaal op de fiets worden opgeborgen. Maar bij voorkeur op zo'n manier dat niets wordt verpletterd en alles snel weer kan worden teruggevonden. Een klassieke fietsmand is hier de beste oplossing! Wij hebben een grote selectie fietsmanden, adapters en andere accessoires in onze winkel, en wij zullen u ook kennis laten maken met verschillende fietsmanden en houdersystemen en u vertellen welke de beste, meest milieuvriendelijke en meest duurzame materialen zijn voor uw fietsmand.

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1

Een fietsmand maakt van je fiets een transportwonder

Niets brengt je bagage zo gemakkelijk van A naar B als een fietsmand! Met een mand kunt u er direct bij, u hoeft niet veel tijd te besteden aan bevestigingsmiddelen en met een spanband kunt u het ook opstapelen en vastsjorren. Klinkt erg praktisch, nietwaar? Of u nu kiest voor een stevige draadfietsmand, een vintage mand voor voorop de fiets of een hippiemodel met een bloemenkrans is geheel naar eigen smaak. We kunnen zelfs het argument "alles wordt nat als het regent" weerleggen, want er zijn bijpassende regenhoezen voor de meeste fietsmanden! Deze zijn vaak in neonkleuren, wat niet bepaald discreet is, maar wel goed zichtbaar bij slecht weer. We zullen u nu vertellen wat de voordelen zijn van de verschillende mandposities, wat u met een voormand kunt doen, welke manden geschikt zijn voor een e-bike en hoe u uw mand aan de fiets kunt bevestigen.

Fietsmand vooraan - je hebt je mand vooraan altijd in het zicht

Een voormand op een Nederlandse fiets is bijzonder kenmerkend, maar ook andere citybikes en E-bikes worden steeds vaker getooid met een transportmand voor het stuur. Deze manden mogen niet te zwaar zijn, maar u kunt altijd uw bagage in het oog houden. Daarom is een fietsmand vooraan bijzonder geschikt voor waardevolle kleine voorwerpen zoals uw gsm, portefeuille of sleutels. Deze waardevolle spullen mag u nooit onbeheerd achterlaten in een mandje achter uw rug, want ze kunnen te gemakkelijk pootjebaden wanneer u voor een stoplicht stopt!

Een mandje vooraan is ook geschikt voor kleine voorwerpen zoals uw mobiele telefoon, portefeuille of sleutels.

Net als bagagedragermanden kunnen frontmanden met verschillende vasthoudsystemen worden bevestigd, Click systemen zijn hier bijzonder praktisch. Zodra de houder aan de fiets is bevestigd, kunt u uw fietsmand met één druk op de knop losmaken en meenemen, waarna de mand eenvoudig weer in de houder klikt. Deze bevestigingssystemen worden sterk aanbevolen, vooral voor een voormand, omdat zij een veilige en slingervrije plaatsing van de mand over het voorwiel garanderen. De meeste van deze adapters worden ofwel op de stuurbuis geschroefd, ofwel rechtstreeks op het stuur, links en rechts van de stuurpen, en kunnen gewoon op de fiets of e-bike blijven zitten.

Retro-fietsen in het bijzonder hebben vaak een bagagedrager voorop, wat de vintage-look echt tot zijn recht laat komen. Maar zelfs als uw fiets al een voordrager heeft, moet u daar geen grote mand op monteren en die helemaal volladen, want enerzijds kan dat het zwaartepunt en de rijeigenschappen van uw fiets veranderen, en anderzijds hebt u een duidelijk zicht op de weg nodig! Daarom zijn stuurmandjes meestal wat kleiner en van bijzonder licht materiaal gemaakt. Bijzonder praktisch zijn stuurmanden van stof met riemen en sluiting. Ze zijn niet alleen waterafstotend, maar dankzij de riemen kunnen ze ook als handtas worden gebruikt. Dus je hoeft je waardevolle spullen niet eens te herladen!

Voordelen en nadelen van een stuurmandje

Fietsmand op de achterkant van het bagagerek

Een fietsmand op de bagagedrager maakt van uw fiets een echte pakezel. Regenkleding, zandspeelgoed, boodschappen of werkmateriaal - de lijst van mogelijkheden is bijna eindeloos! Vooral scholieren en studenten vinden het prettig om zware boekentassen en tassen in de fietsmand op te bergen, omdat dit hun rug ontziet. Fietsmanden worden vaak gecombineerd met fietstassen aan de achterkant, waardoor het mogelijk is om een hele picknick te houden!

Om de bediening te vergemakkelijken zijn er ook diverse kliksystemen en houders voor fietsmanden die achter de fietser worden gemonteerd, waarin de mand wordt vergrendeld en die met een druk op de knop weer kunnen worden losgemaakt. Een achterin gemonteerde fietsmand is echter voor iedereen toegankelijk, dus achter je rug is niet de juiste plaats voor je waardevolle spullen!

U kunt een mand op de bagagedrager plaatsen tot de maximaal toegestane belasting. In uw gebruikershandleiding staat wat de maximaal toegestane belasting voor uw fiets is en wat de maximale belasting voor de bagagedrager is. Om veiligheidsredenen mag u geen van beide limieten overschrijden! En nu het slechte nieuws: Zonder een bagagedrager is een fietsmand helaas moeilijk aan de fiets te bevestigen. Als uw fiets geen bagagedrager heeft, kunt u ofwel er een monteren ofwel uw toevlucht nemen tot fietstassen die werken zonder basis, dit zijn voornamelijk zadeltassen en frametassen.

De voor- en nadelen van een ruifmand

Pros
Contras
altijd in beeld minder payload
een veilige plaats voor waardevolle spullen kan rijeigenschappen beïnvloeden
ook verkrijgbaar als mand voor kleinere honden  
kan worden opgelost met verschillende vasthoudsystemen   
is verkrijgbaar als rieten mand, metalen mand, van plastic of als tas  
kan gemonteerd worden op fiets en e-bike  

.

Heb ik een speciale fietsmand nodig voor mijn e-bike?

Hier is goed nieuws - nee, je kunt elke fietsmand op je e-bike gebruiken. Of u nu een mand vooraan of achteraan wilt monteren - beide zijn zonder problemen mogelijk. Als u een voormand monteert, moet u ervoor zorgen dat de mandbevestiging de e-biketechnologie niet in de weg zit - d.w.z. dat het display, de verlichting en de kabels voldoende ruimte hebben. Het monteren van een bagagemand is alleen een beetje lastig als u op een elektrische fiets rijdt met een bagagedrageraccu. Maar ten eerste worden deze fietsen steeds zeldzamer en ten tweede is er meestal een normale bagagedrager boven de batterijhouder waarop je een mandje kunt monteren met of zonder vastzetsysteem.

Het beste materiaal voor uw fietsmand

Fietsmanden zijn er in veel verschillende uitvoeringen, kleuren en vormen. De materialen verschillen in hun eigenschappen, maar met een beetje hulp is zelfs online kopen gemakkelijk: 

Metalen fietsmanden

De meeste fietsmanden zijn tegenwoordig van metaal. Deze manden zijn robuust en duurzaam, slikken vele kilo's lading en zijn jarenlang bestand tegen slechte weersomstandigheden. Veel metalen manden zijn bedekt met een beschermende rubberlaag. Hier hebt u de keuze tussen dicht op elkaar liggend materiaal en een fietsmand met grote openingen tussen de draden. Hoe minder materiaal je meeneemt, hoe lichter je bent op de weg. Bovendien verliest u geen kleine onderdelen uit een dicht gemaasde korf, terwijl herfstbladeren en dergelijke niet blijven steken in een grof gemaasde korf.

Rieten, stoffen of houten fietsmanden

De vraag naar hernieuwbaar materiaal neemt ook toe voor fietsmanden, dus zijn er veel mooie modellen van riet. Stoffen zakken of houten kisten zijn ook verkrijgbaar. Deze fietsmanden mogen dan wel duurzamer zijn in de productie, ze mogen niet jarenlang zonder bescherming worden blootgesteld aan weer en wind.

Plastic fietsmanden

Onverwoestbaar plastic heeft één duidelijk voordeel - het is licht. Bovendien kan het in elke vorm worden gegoten en elke kleur aannemen, waardoor het een populaire grondstof voor fietsaccessoires is. Veel fietsers hechten echter veel belang aan hun ecologische voetafdruk, zodat manden van plastic natuurlijk nogal contraproductief zijn. Als een mandje van kunststof uw hart heeft veroverd, moet u het niet beschouwen als een wegwerpartikel, maar gewoon zo lang mogelijk gebruiken. In de loop der jaren en onder UV-licht, echter, plastic banden, dus de "fietsmand voor de eeuwigheid" is liever niet gemaakt van plastic. 

Klik systemen bevestigen uw fietsmand flexibel en veilig

U kunt uw fietsmand natuurlijk vastzetten met de goede oude kabelbinders. Elegant is anders, maar kabelbinders of draad houden de mand meestal betrouwbaar aan de fiets. Het wordt spannend als je de mand wilt verwijderen. Als je onderweg bent, is dit bijna onmogelijk, dus kliksystemen zijn veel praktischer. Je kunt verschillende vasthoudsystemen kopen, ze werken allemaal op dezelfde manier, maar ze zijn meestal niet compatibel met elkaar.

Hoe praktisch deze kliksystemen zijn?

Fietsfabrikanten hebben ook ingezien hoe praktisch deze kliksystemen zijn en leveren daarom E-bikes, citybikes, trekkingfietsen en ook kinder- en jeugdfietsen worden vaak geleverd met een bagagedrager die al af-fabriek op een van de vastzetsystemen past. Er zijn verschillende fabrikanten die gespecialiseerd zijn in de productie van fietsmanden, fietstassen en bevestigingsadapters. De bekendste kliksystemen komen van Basil, Racktime en KLICKfix.

Een aantal bekende houdsystemen

  • KLICKfix 
  • MIK (van Basil)
  • Racktime
  • Zinsmayer
  • Trixie

... een laatste tip...

Zo handig als kliksystemen zijn, ze hebben één nadeel: iedereen kan uw mandje snel ontmantelen.

Daarom moet u uw mandje beveiligen met een klein hangslot of, voor de zekerheid, vergrendelen met een kabelslot . Je wilt toch niet eindigen met een zak brood, een aktetas of een boeket bloemen en de mand weg!

Pro's
Contras
Grote lading heeft een bagagerek nodig
heeft weinig invloed op de rijeigenschappen is toegankelijk voor iedereen
kan worden opgelost met verschillende vasthoudsystemen  
is verkrijgbaar in verschillende robuuste materialen  
kan gemonteerd worden op fiets en e-bike