Zadelpennen & onderdelen

Auf den ersten Blick ist eine Sattelstütze nur ein unscheinbares Verbindungsstück, sie hält Fahrrad und Sattel zusammen. Aber sie kann deutlich mehr! Mit Hilfe der Sattelstütze stellst du die Höhe des Sattels ein, nur so kannst du bequem und effizient pedalieren. Während Sattelstützen für Rennräder besonders leicht und starr sein sollten, gibt es gefederte Sattelstützen, die auf langen Trekkingtouren den Komfort im Sattel verbessern. Ein Sonderfall sind absenkbare Sattelstützen am MTB und sogar bei Rückenproblemen kann die richtige Sattelstütze Abhilfe schaffen – Grund genug, sie etwas genauer zu betrachten.

Geen resultaten gevonden voor de filter!

De zadelpen - Voor het vastzetten van de hoogte en de bevestiging van het zadel

Op het eerste gezicht is de zadelpen een buis voor de bevestiging van het zadel en dus het verbindingsstuk met het frame. Bij nadere inspectie wordt echter snel duidelijk dat er van bijna alle kanten ongelooflijke krachten op de zadelpen werken. Het gebruik van eersteklas materialen, zowel aluminium als carbon, garandeert de hoogste stabiliteit bij een laag gewicht voor de zadelpennen in onze winkel.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Zadelpennen hebben een grote invloed op het rijplezier, voorkomen vervelende rug- of kniepijn als ze correct zijn afgesteld en hebben een grote invloed op uw krachtoverbrenging op de fiets. Met producten van hoge kwaliteit bent u variabel in de hoogte en staat niets uw volgende tocht in de weg. Maar om het meeste uit uw rit te halen, zijn er een paar dingen die u moet overwegen voordat u een nieuwe zadelpen koopt.

De juiste zadelpen voor uw fiets.

De juiste binnendiameter

Omdat fabrikanten van MTB-frames zadelbuizen met verschillende binnendiameters gebruiken, vindt u in onze winkel zadelpennen met alle denkbare diameters. Zadelpennen zijn verkrijgbaar in veel verschillende diameters, dus het is belangrijk om bij het retrofitten te letten op de maat van uw zitbuis. In geval van twijfel kunt u dit meten met een schuifmaat. Voordat u dit doet, moet u echter de zadelklem losmaken en de zadelpen en het zadel van de zitbuis verwijderen om de binnenafmeting van de buis te meten.

Installatie lengte

Naast de binnendiameter moet u ook aandacht besteden aan de inbouwlengte. Vooral bij telescopische zadelpennen is het van groot belang op de juiste maat te letten. Natuurlijk moet de zithoogte goed zijn, maar de buis moet ook in het frame passen. De eenvoudigste manier is de lengte van de bestaande zadelpen te controleren en ook de insteekdiepte van de zadelbuis op het frame te meten. Met de tot dusver gebruikte zadelpen is het zeer eenvoudig de vereiste zithoogte te bepalen en op het frame te controleren hoeveel reserve u hebt voor een langere zadelpen. 

Telescopische zadelpennen

Telescopische zadelpennen zijn beschikbaar voor MTB's, vooral in de segmenten enduro en all-mountain, waar je de zithoogte kunt variëren met behulp van een hendel op afstand op het stuur. Hierdoor kunt u de zadelhoogte zelfs tijdens het rijden aanpassen en kunt u beter reageren wanneer u snel wisselt tussen beklimmingen en afdalingen. Telescopische zadelpennen zijn verkrijgbaar met een verstelbereik tot 150 mm, wat zelfs voor lange rijders volledig toereikend is.

De moderne telescopische zadelpennen zijn verkrijgbaar met een verstelbereik tot 150 mm, wat zelfs voor lange rijders volledig toereikend is.

In moderne telescopische zadelpennen wordt het mechanisme hydraulisch bediend met olie. Goedkopere modellen werken met een trekkabel. Vaak worden de kabels van de zadelpen in de fiets geleid, zodat ze visueel nauwelijks opvallen. Als er lucht in het systeem van een hydraulische telescopische zadelpen komt, moet deze net als bij een hydraulische schijfrem worden ontlucht. De juiste ontluchtingskit, zoals die van Rock Shox voor de hydraulische zadelpen Reverb, is natuurlijk ook verkrijgbaar in onze winkel. Andere reserveonderdelen zoals zadelzuigers, afstandshendels of vervangingsventielen voor hydraulische Vario-zadelpennen zijn ook verkrijgbaar in onze online shop.

Hydraulisch of mechanisch

Een belangrijk verschil tussen telescopische zadelpennen is het binnenwerk. In veel modellen is dit hydraulisch. Net als bij een bureaustoel is de hoogte traploos instelbaar met een druk op de knop. Bij mechanische telescopische zadelpennen bestaat het vergrendelingsmechanisme uit een bout die in een daarvoor bestemde opening grijpt. Beide systemen hebben voor- en nadelen. Eén groot punt is duidelijk, de traploze hoogtes met hydraulische systemen is een groot voordeel. Met dit systeem bent u flexibel wat uw zithoogte betreft. Mechanische zadelpennen bieden voordelen op het gebied van onderhoud. Het eenvoudige systeem in de zadelpen is zeer robuust en vergt veel minder onderhoud.

Geveerde zadelpennen

Op normale fietsen wordt meestal een normale en niet-geveerde zadelpen gebruikt, hoewel er af en toe uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld op trekkingfietsen. Hier is een vering in de zadelpen ingebouwd om het comfort te verhogen. Op mountainbikes wordt dit type zadelpen echter slechts zeer zelden of helemaal niet gebruikt.

De belangrijkste vragen voordat u een zadelpen koopt:

  • Welke binnendiameter heb ik nodig?
  • Welke installatie lengte heb ik nodig?
  • Welk systeem wil ik?

Accessoires

Simpel gezegd is de zadelpen het verbindingsstuk tussen de fiets en het zadel. Het zadel zit er aan vast en kan worden gebruikt om de zithoogte in te stellen. Om de hoogte van de zadelpen te variëren, moet de aan het frame bevestigde zadelklem worden losgemaakt en later weer worden vastgedraaid. De zadelklem kan als een afzonderlijk onderdeel over de zitbuis van de fiets worden geplaatst of rechtstreeks in het frame worden geïntegreerd. Wij hebben zadelklemmen en andere accessoires zoals afstandshendels of ontluchtingskits voor u klaarliggen.