Kettingen & onderdelen

In de totale structuur van een fiets is de ketting een vrij klein onderdeel, maar als hij ontbreekt, krijgt uw fiets helemaal niets aan de spreekwoordelijke ketting. De ketting brengt uw trapbewegingen over van de crank naar het achterwiel en zorgt zo voor de aandrijving; als de ketting stuk of versleten is, werkt er niets meer. Hier op BMO vindt u niet alleen een ruime keuze aan kettingen, maar ook alle informatie die u kan helpen om de juiste fietsketting voor uw fiets te kopen.

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Wat uw fietsketting kan doen

De ketting is niet alleen verantwoordelijk voor krachtoverbrenging als je op een fiets met derailleurversnellingen rijdt, hij is ook verantwoordelijk voor vlotte schakelovergangen . De ketting van de fiets staat bloot aan enorme krachten, en moet dus niet alleen absoluut precies gebouwd zijn en passen op de tanden van de tandwielen en kettingringen, maar ook gemaakt zijn van bestendig materiaal. De ketting is een van de onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, dus op een gegeven moment is een nieuwe ketting voor uw fiets onvermijdelijk. Hier leest u hoe u een geschikte ketting voor uw mountainbike, racefiets of trekkingfiets kunt vinden en wat u kunt doen om uw ketting zo lang mogelijk mee te laten gaan.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe fietsketting?

Hoe lang een fietsketting meegaat, verschilt van fiets tot fiets. De levensduur van een ketting wordt gegeven als ongeveer 1.000 tot 4.000 km rijden het hangt af van verschillende individuele factoren. Hoe meer stof of zand er in de transmissie zit, hoe sneller het materiaal van de ketting, de cassette en het kettingblad zal slijten. Dit betekent dat fietsen die veel off-road worden gebruikt, zoals mountainbikes, downhill bikes, enduro's, dirt bikes of trail bikes, maar ook gravel bikes, veel sneller een nieuwe ketting nodig hebben dan stadsfietsen. Natuurlijk heeft ook de kwaliteit van een fietsketting een grote invloed op de duurzaamheid ervan; goed materiaal gaat gewoon langer mee. Goed onderhouden materiaal gaat ook langer mee, dus als u uw ketting zo nu en dan een beetje wellness gunt, zal hij minder snel verslijten.

Als u merkt dat uw aandrijflijn niet meer soepel loopt, als het schakelen stroef gaat of als de ketting steeds vaker naar beneden springt, moet u overwegen een nieuwe ketting te kopen. U kunt een kettingmeter uit onze sectie fietsgereedschap 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koop een nieuwe ketting.

In het algemeen is het zinvoller de ketting te vroeg dan te laat te vervangen, omdat het monteren van een nieuwe ketting een relatief kleine ingreep is. Een versleten ketting schuurt echter hard tegen de tanden van tandwielen en kettingbladen, zodat een grote reparatie snel nodig is.

Vind een fietsketting voor uw MTB, stadsfiets of racefiets 

Fietskettingen worden in principe onderverdeeld in kettingen voor naafversnellingen en kettingen voor derailleurversnellingen. 

  • Voor een fiets met naafversnellingen heb je een 1-speed ketting nodig, deze fietskettingen zijn verkrijgbaar voor brede naafversnellingen in wide of als narrow 1-speed ketting voor smalle naafversnellingen. Als u niet zeker weet of u op een brede of een smalle naafversnelling rijdt, kunt u het beste een brede 1-speed ketting bestellen, want die past altijd. De meeste kinderfietsen hebben een naafversnelling, en ook veel stadsfietsen en stadsfietsen hebben een naafversnelling.
  • Voor een fiets met derailleurversnellingen is de keuze iets gecompliceerder, hier moet u de tandwielen op de naaf van het achterwiel tellen en een ketting kopen die overeenkomt met het nummer. Als uw fiets 9 tandwielen heeft, hebt u een 9-speed ketting nodig, als uw fiets 10 tandwielen heeft, hebt u een 10-speed ketting en ga zo maar door. Mountainbikes, racefietsen en trekkingfietsen hebben meestal derailleurs.
  • Fixies of single-speed bikes hebben helemaal geen versnellingen, de 1-speed kettingen voor naafversnellingen passen meestal op de fixie.

Als u geen ervaren monteur bent, moet u altijd een nieuwe ketting kopen van dezelfde fabrikant als de rest van de aandrijflijn.Componenten van verschillende fabrikanten zijn vaak niet compatibel!

Er zijn twee systemen om een nieuwe fietsketting te vergrendelen: de ketting wordt vastgezet met een kettingslot of een kettingnagelpen <nbsp;< p="">.

De juiste kettinglengte voor uw fiets

Fietskettingen zijn meestal langer dan nodig wanneer u ze koopt, ze worden dan ingekort tot de juiste lengte wanneer u ze monteert. U kunt een vervangingsketting gewoon naast de oude ketting leggen om de juiste lengte te bepalen. Het kan echter gebeuren dat u uw nieuwe ketting later weer moet inkorten, omdat een nieuwe fietsketting de eerste kilometers altijd iets uitrekt.

U kunt de ketting tijdens de montage op de juiste lengte inkorten.

U kunt de juiste lengte ook bepalen zonder een oude ketting ter vergelijking:

  • Leg de nieuwe ketting om het grootste kettingring en het grootste tandwiel van een derailleur 
  • Los de nieuwe ketting op een naafversnelling rond het kettingblad en het ene bestaande tandwiel
  • Trek de ketting aan, hij moet twee schakels overlappen, dan is de lengte goed
  • Wanneer u een Fully gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de achterdriehoek niet door de schokdemper wordt ingekort bij het spannen van de ketting

De fietsketting op een e-bike

Op een e-bike moet de ketting met speciale zorg worden behandeld, omdat hij niet alleen de fiets aandrijft en deel uitmaakt van de versnellingen, hij loopt door de motor en staat dus in direct contact met het duurste onderdeel van een e-bike. Daarom werken niet alleen de krachten van de trapbeweging van de fietser in op de ketting van een e-bike, maar geeft de motor ook zijn stuwkracht door aan de ketting, en daarom zijn kettingen voor e-bikes gemaakt van nog resistenter materiaal en kunnen ze niet worden vervangen door een gewone fietsketting. E-bike kettingen zijn daarom dienovereenkomstig gemarkeerd.

Om de werking van de aandrijving van uw elektrische fiets niet te schaden en de fabrieksgarantie niet te verliezen, kunt u het verwisselen van een ketting op de e-bike beter overlaten aan een werkplaats. 

Welke fabrikant maakt de beste fietskettingen?

In onze online winkel vindt u fietskettingen van verschillende fabrikanten. Welke van de twee de race wint is enerzijds een kwestie van smaak, maar natuurlijk ook een kwestie van prijs, want de prijskaartjes van de ketens verschillen enorm. Natuurlijk zitten daar de bekende premium fabrikanten tussen, zo vindt u fietskettingen van Muc Off of Izumi. 

Voor alles wat met fietsaandrijving te maken heeft SRAM staat bekend om het leveren van de dingen waar de dromen van motorrijders van gemaakt zijn, zelfs als het gaat om haar fietskettingen heeft SRAM een paar uitzonderlijke onderdelen in petto. De Eagle drive is legendarisch, en u kunt kiezen tussen gouden kettingen of kettingen met een glinsterende regenboog-look. Andere fabrikanten zoals KMC bieden ook gekleurde of zwarte fietskettingen aan. En natuurlijk Shimano als 's werelds grootste onderdelenfabrikant, heeft ook een stem in kettingzaken.

Chain care makkelijk gemaakt

Met goed onderhoud kunt u de levensduur van uw fietsketting aanzienlijk verlengen. Hier laten we u de 3 belangrijkste stappen zien. 

  • Schoonmaken van de fietsketting

De ketting van je fiets moet af en toe worden schoongemaakt, vooral als je je off-road hebt uitgesloofd op je MTB of gravelbike, dan verdient je aandrijflijn een wasbeurt. Een grondige fietsreiniging is ook op zijn plaats na het strooizoutseizoen. Een zachte doek, warm water en fiets reiniger werken hier het beste. U kunt ook investeren in speciale borstels, een kettingreiniger of een reinigingshaak. Nu is ook een goed moment om de slijtage te controleren met een kettingmeter 

Tussen haakjes, we hebben ook milieuvriendelijke fietsreinigers voor u in de winkel, waarvan de ingrediënten biologisch afbreekbaar zijn.

  • Spoelen na

U kunt nu vuil en schoonmaakmiddel afspoelen met een douche - gebruik a.u.b. geen hogedrukreiniger. Laat uw fiets daarna drogen.

 

  • Olie de ketting 

Roteer de crank naar achteren en breng gelijkmatig kettingolie aan op de bovenkant van de fietsketting. Na nog een paar draaien, kunt u de olie tussen twee vingers verdelen. Blijf nog een tijdje aan de krukas draaien om de olie te laten verspreiden. Na een rustperiode verwijdert u de olieresten met een doek.

Als u schijfremmen gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de kettingolie niet op de remschijven terechtkomt, want geoliede schijfremmen remmen niet!

Het speciale geval: een fiets met riemaandrijving

Niet iedere fietser heeft zin in kettingonderhoud, schoonmaken en vervangen! Daarom bestaat er sinds enkele jaren een alternatief voor de kettingaandrijving in de vorm van de riemaandrijving. In plaats van een ketting van metalen onderdelen loopt er een riem van koolstofvezels langs bredere tandwielen. Deze aandrijvingen zijn licht, zeer stil en ook de slijtage is veel minder dan bij een fietsketting. Omdat riemaandrijvingen alleen met naafversnellingen kunnen worden gecombineerd, worden ze vooral op stadsfietsen gebruikt.

Wielerketting en gereedschap in de online winkel

Bij BMO vindt u niet alleen de juiste ketting voor uw fiets, ook hebben we fietsreiniger en kettingolie voor kettingonderhoud en alle gereedschap zodat u een nieuwe ketting op uw fiets kunt leggen. Kijk eens rond in de winkel, je kunt er alles bestellen wat je nodig hebt om je motor in goede staat te houden.