Geen resultaten gevonden voor de filter!

Kettinggeleider - dan blijft de ketting waar hij hoort!

Hoe vaak heeft u niet met tegenzin geklaagd dat uw ketting kettingring is losgeraakt? Het is bijzonder vervelend wanneer de ketting ook vastzit en alleen met brute kracht of gereedschap kan worden bevrijd. De kettinggeleider op de MTB bespaart je alle moeite en beschermt niet alleen de afzonderlijke onderdelen van je fiets, maar ook je zenuwen. Het goede gevoel van veiligheid zorgt er ook voor dat u nog zorgelozer kunt "ketenen" - in de waarste zin van het woord! Vooral voor racers is de kettinggeleider onmisbaar, hoewel hij in tijden van 1x11 aandrijvingen, die een verhoogde kettingspanning en speciale tandwieltanden hebben, soms niet meer zo dringend nodig is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een kettinggeleider en een bashguard?

Bashguards en kettinggeleiders voor elke mountainbike

Voor een eenvoudige montage van kettinggeleiders zijn verschillende normen opgesteld, maar helaas zijn deze niet compatibel met elkaar. Oudere frames zonder een aangewezen montagemogelijkheid hoeven het echter niet zonder geleider te stellen. In dit geval bieden wij ook een ruim assortiment kettinggeleiders en bashguards aan. Ze kunnen bijvoorbeeld met een klem aan de zitbuis worden bevestigd, of de geleider kan onder de buitenste trapasschalen van de BB trapas worden geklemd. Een ander ontwerp wordt aangeboden door de firma Absolut met hun kettinggeleider. Ze laten de ketting door een kleine buis lopen. Deze is bevestigd aan de achtervork, zodat de ketting een paar mm strakker om het kettingblad zit. Dit type kettinggeleider is ook bedoeld voor aandrijvingen met meerdere kettingringen. Speciale adapters waarmee kan worden opgewaardeerd naar de ISCG-norm zijn ook een mooie en goedkope oplossing. Voor het geval dat uw kettinggeleider na vele zware ritten niet meer als een klok loopt, hebben wij een breed assortiment reserveonderdelen in onze winkel.

 

ISCG 03 (ISCG oud) en ISCG 05

De ISCG-bevestiging is een veelgebruikte standaard voor de bevestiging van het bashguard of de kettinggeleider. Hier wordt het onderdeel gemonteerd aan de buis waarin de bodemsteun is geschroefd. Het verschil tussen de twee ISCG-normen is de grendelcirkel. De boutcirkel is 73 mm voor de ISCG 05 en 59,24 mm voor de ISCG 03 (oud). Vereenvoudigd kun je de afstand meten tussen de twee onderste gaten. Deze afstand bedraagt 47,79 mm voor ISCG 3 (oud) en 55,92 mm voor ISCG 5.

De belangrijkste vragen in het kort:

  • Hoe is de kettinggeleider bevestigd?
  • Wat is de standaard van de trapas?

De kettinggeleiders voor mountainbikes zijn geschikt voor gebruik op 4X-fietsen, maar ook op enduro- of downhill-fietsen. Naargelang de verschillende toepassingsgebieden bieden wij u in onze winkel verschillende versies aan. Hoewel kettingsprongen zeldzamer zijn geworden sinds de introductie van innovatieve technologieën zoals Shimano's Shadow Plus of Sram's Type2, moet je in ruw terrein nog steeds niet zonder een hoogwaardige kettinggeleider kunnen.