Shimano

Shimano merkwinkel

Overal waar fietsen zijn, is Shimano meestal niet ver weg. Het Japanse bedrijf is immers 's werelds grootste fabrikant van fietsonderdelen. De Japanse fietsgigant bouwt alles wat aan een fiets bevestigd moet worden zodat deze ofwel topprestaties levert ofwel betrouwbaar en comfortabel rijdt. Shimano biedt ook veel betaalbare fietsonderdelen met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Lees maar verder, wij stellen u de belangrijkste assemblages hieronder voor.

Shimano Hoogtepunten

Wanneer het over fietsen gaat, valt steeds weer de term "smederij van fietsen". In het geval van Shimano is de term bijzonder treffend, want toen Shôzaburô Shimano in 1921 zijn bedrijf Shimano Iron Works oprichtte, werd er metaal bewerkt, dus was het min of meer eigenlijk een smederij! Slechts een jaar later werd de koers uitgezet voor het bedrijf om uit te groeien tot de grootste fabrikant van fietsonderdelen. In 1922 lanceerde Shimano haar eerste vrijloopnaaf, die slechts een paar jaar later over de hele wereld werd geëxporteerd. Sindsdien is Shimano bezig aan een wereldwijde zegetocht en levert het fietsonderdelen die als maatstaf dienen voor alle andere merken. Tegenwoordig is het bedrijf gevestigd in Osaka, Japan; het heeft vestigingen op (bijna) elk continent en heeft ongeveer 12.000 mensen in dienst. In 2021 vierde Shimano dus 100 jaar succes op de fietsenmarkt!

Shimano - fietsonderdelen van 's werelds grootste fabrikant

Trouwens, de Japanners maken echt veel fietsonderdelen, maar niet alleen fietsonderdelen. Het merk is ook bekend bij sportvissers, omdat het reels, hengels en vislijn levert. Er is ook roeimateriaal. In Duitsland en elders zou het echter vrij moeilijk zijn om een fiets te vinden waarop Shimano niet op zijn minst een onderdeel van de versnellingen, remmen of aandrijving heeft geleverd. Per slot van rekening wordt ongeveer vier vijfde van de miljardenomzet gegenereerd met fietsonderdelen en vrijwel elke fietsfabrikant bestelt onderdelen voor fietsen en e-bikes bij Shimano. Er zijn ook wielen, pedalen, fietsschoenen en fietskleding "Made in Japan".

Shimano schakelgroepen voor mountainbikes en racefietsen

In de loop der jaren heeft Shimano een aantal groepen gehad die een echte cultstatus hebben bereikt. Hiertoe behoren de topgroepsets voor MTB's XTR, XT en Deore. Hun lage gewicht, onverschrokken ontwerp en niet in de laatste plaats de mogelijkheid om ze als een zeer modieuze 1x groep te gebruiken, maken ze zeer populair bij professionals en ambitieuze hobbybikers. XTR en XT zijn beschikbaar in elektronische Di2 versies.

Maar er is ook een veel goedkopere optie, Zee en Saint zijn de MTB versnellingen die Shimano bouwt voor hobbybikers, terwijl Altus, Acera en Alivio het goedkope instapgamma bestrijken.

Ook op de racefiets levert Shimano materiaal dat goed is voor topklasseringen in 's werelds grootste wedstrijden. Dura Ace, Ultegra en 105 zijn te vinden op de trainingsmachines en de racemachines van de kampioenen. Natuurlijk kun je ze ook op je racefiets rijden en thuis een echte rijervaring van wereldklasse opdoen. Als het niet zo hoogstaand hoeft te zijn en ook wat goedkoper kan, kun je een van de eenvoudigere Tiagra, Sora of Claris racefietsversnellingen monteren en er echt gas mee geven.

De GRX-groepset is speciaal ontworpen voor gravelmotoren, terwijl groepen als Nexus, Alfine of Alivio gemaakt zijn voor praktische toerfietsen en comfortabele stadsfietsen.

Meer informatie over de afzonderlijke groepen vindt u in de tekst over onze Shimano achterderailleurs.

E-bike rijdt

Als 's werelds grootste fabrikant van fietstechnologie heeft Shimano natuurlijk ook een stem in het kapittel als het gaat om aandrijflijnen voor e-bikes. De STEPS-aandrijving is een van de beste die je op e-bikes kunt vinden. Ze hebben net een nieuwe toevoeging gekregen, die door de toegenomen vraag bijzonder geschikt is voor gebruik op bakfietsen (CRG-versies) en op E-MTB's (STEPS EP8). De aandrijvingen variëren van de lichtgewicht STEPS 5000, die geschikt is voor stadsfietsen en toerfietsen, tot het krachtige DU-EP800 systeem, dat e-mountainbikes de aandrijving geeft die ze nodig hebben.

Shimano remmen

Shimano beschouwt remmen als een onderdeel van de complete groep. Er is een selectie van compatibele remaanbevelingen voor XTR, Dura Ace, XT of Ultegra. Maar natuurlijk is er ook voortdurend onderzoek en innovatie op de rem. Afgezien van de hierboven genoemde Freeza-technologie is de trend eigenlijk duidelijk: met elke nieuwe generatie worden de remmen lichter. Ze hebben minder handkracht nodig om hun volledige beet te ontwikkelen. En de transmissie gebeurt met minder tijdvertraging. Hier kun je onderdelen bestellen zoals brifters, remhendels of remkabels, maar natuurlijk kun je je tandeloze stoppers ook een nieuwe bite geven met originele Shimano onderdelen zoals remschijven en remblokken.

Shimano pedalen en schoenen

We willen hier niet de "flats of schoenplaatjes" discussie beginnen. Alleen dit: er is keuze uit platformpedalen of clipless pedalen, passend bij het beoogde gebruik van de complete groepset. Van de sensationeel lichte PD-R9100 schoenplaatjes voor racefietsen met een gewicht van 228 g tot het robuuste vlakke pedaal PD-M828 voor uw MTB, u hebt heel wat keuze. Shimano levert ook de bijpassende fietsschoenen.

Alle producten van Shimano

Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!