16 inch kinderfietsen

Als je op zoek bent naar een fiets voor vierjarigen, ben je misschien op de juiste plaats. Misschien, want om de juiste fiets te kopen, moet je niet alleen rekening houden met de leeftijd van het kind, maar ook met de staplengte. Hier lees je hoe je die meet en hoe je een kinderfiets vindt die past bij jongens en meisjes in de kleuterleeftijd.

Als je op zoek bent naar een fiets voor vierjarigen, ben je misschien op de juiste plaats. Misschien, want om de juiste fiets te kopen, moet je niet alleen rekening houden met de leeftijd van het kind, maar ook met de staplengte. Hier lees je hoe je die meet en hoe je een kinderfiets vindt die past bij jongens en meisjes in de kleuterleeftijd.

Als je op zoek bent naar een fiets voor vierjarigen, ben je misschien op de juiste plaats. Misschien, want om de juiste fiets te kopen, moet je niet alleen rekening houden met de leeftijd van het kind, maar ook met de staplengte. Hier lees je hoe je die meet en hoe je een kinderfiets vindt die past bij jongens en meisjes in de kleuterleeftijd.

Kinderfietsen in 16 inch - 5 belangrijke punten bij aankoop

De meeste kinderen hebben al enige ervaring op twee wielen als ze groot genoeg zijn voor een 16 inch fiets, ze hebben al op een kleinere fiets gereden of hun eerste rondjes op een loopfiets gedaan. Over het algemeen verschillen fietsen van dit formaat toch nauwelijks van de kleinere kinderfietsen, de fietsframes zijn groter, maar de techniek is hetzelfde. 

1. Voor welke leeftijd zijn kinderfietsen met 16 inch geschikt?

Vanaf 105 cm of een beenlengte van 48 cm is een fiets met 16 inch het meest geschikt; veel kinderen bereiken deze maat rond vier jaar. Sommige kinderen zijn echter kleiner op deze leeftijd, andere zijn al wat groter; dan moet je kijken naar de 14 inch fietsen of de grotere fietsen. 

Vanaf ongeveer 4 jaar, een lengte van 105 cm of meer en een binnenbeenlengte van ongeveer 48 cm hebben kinderen een kinderfiets in 16 inch nodig.

2. Dingen die je moet weten over de 16 inch kinderfiets

.

De uitrusting is bij een 16 inch fiets nog erg karig. Deze fietsen zijn immers nog steeds meer speelgoed dan vervoermiddelen en hebben dus geen verkeersveilige uitrusting nodig. Omdat sommige kinderen hun fiets op deze leeftijd nog tamelijk ruw behandelen, kunnen er op deze manier geen dure onderdelen kapot gaan, zelfs niet als de fiets in een onbehouwen houding staat. Een kettingkast is in dit geval heel praktisch; enerzijds beschermt hij de aandrijving, anderzijds voorkomt hij dat er kleren tussen de ketting komen. De robuuste aluminium frames verdragen doorgaans ook een minder zachte behandeling goed.

Kinderfietsen met 16 inch wielen hebben meestal geen versnellingen, ze zouden de kinderen toch overbelasten. Ze hebben ook geen schijfremmen, die zouden te zwaar en te duur zijn en bovendien remmen kinderen veiliger met wat minder bijtende velgremmen. Sommige modellen hebben ook een handrem en een traprem.

Net als alle kinderfietsen moet een 16 inch fiets toch een kleinere en dus kindvriendelijkeQ-factor hebben. De Q-factor is, grofweg uitgelegd, de afstand tussen de twee pedalen en die moet voor een kind natuurlijk kleiner zijn dan voor een volwassene. De meeste fabrikanten die kinderfietsen in hun assortiment hebben, letten sowieso op dit detail bij de keuze van de crank.

De maataanduiding van de fiets komt - zoals bij alle kinderfietsen - overeen met de maat van de wielen. Hier rijden de kinderen dus op wielen met een diameter van 16 inch. Een inch is overigens 2,54 cm en komt overeen met de in de Engelstalige wereld gebruikelijke inch. Een kinderfiets van 16 inch heeft dus een banddiameter van 40,64 cm. De meeste kinderfietsen hebben iets dikkere banden, die bijdragen aan een stabiele grip op de weg. Ze dempen ook goed, ze kunnen de grond een beetje opvangen, zelfs als de kinderen over grind, door de valbeveiliging op de speelplaats of over het weiland razen.

Een kinderfiets met 16 inch 

  • heeft een duurzaam, lichtgewicht frame van aluminium
  • heeft een kettingkast
  • heeft geen versnellingen
  • heeft velgremmen
  • of een velgrem en terugtraprem
  • heeft brede wielen met een diameter van 16 inch
  • heeft kindvriendelijke onderdelen, bijvoorbeeld cranks met een geschikte Q-factor
  • heeft weinig uitrusting, hooguit lichtgewicht plastic spatborden

3. Hoe koop je de juiste kinderfiets

Zoals je al gelezen hebt, is de leeftijd van de kinderen eerder een grove indicatie dan een orde van grootte, maar het is wel een goede maatstaf voor de uitrusting, want die moet voor een kleuter natuurlijk anders zijn dan voor een schoolkind of een tiener. Hoe minder onderdelen een kinderfiets heeft, hoe gemakkelijker de kinderen hem kunnen bedienen, en hij zal ook minder wegen.

Om een fiets in dezelfde maat als een kinderfiets te kopen, is het belangrijk dat de fiets minder weegt.

Om een fiets met de juiste pasvorm te vinden, heb je je kind, een metermaat en een boek nodig. Terwijl het kind staat (bij voorkeur in schoenen) met de rug naar de muur, kun je het boek tussen de benen leggen en tot aan het kruis duwen. Meet vervolgens van de vloer tot de bovenkant van het boek en je weet de staplengte of beenlengte. Dit vertelt je of een fiets past of niet. In de artikelbeschrijvingen hier op BMO vindt u voor de meeste kinderfietsen een indicatie van de fabrikant welke binnenbeenlengte een model het beste past.

Omdat er weinig functies zijn, is de functionaliteit van de fietsen meestal vergelijkbaar, maar er zijn natuurlijk high-end modellen en eenvoudigere, budgetvriendelijke fietsen. 

Een kinderfiets met een zo laag mogelijke instap bespaart je kind wankele manoeuvres bij het op- en afstappen, de frames zijn natuurlijk nog steeds stabiel genoeg voor allerlei avonturen. 

Er zijn 16-inch fietsen met steunwielen en zonder. Omdat veel kinderen ze niet nodig hebben, leveren fabrikanten ze meestal niet mee, maar je kunt ze los kopen als ze wel nodig zijn.

4. Hoe stel je een kinderfiets goed af.

Vierjarigen voelen zich nog veiliger als ze beide voeten op de grond kunnen zetten, dus stel eerst het zadel af op een hoogte waarop dit gemakkelijk mogelijk is. De positie van het bovenlichaam mag niet te laag zijn, dus bij een goede kinderfiets kun je de klem op het stuur losdraaien en het stuur een beetje verdraaien. Zo kun je de fiets afstellen op een rechte zithouding. Daarna moeten de remhendels weer optimaal gepositioneerd worden.

Een goede kinderfiets moet voorzien zijn van een remhendel.

Op een goede kinderfiets kun je de handgreepbreedte instellen en aanpassen aan de lengte van de vingers. 

Nu kun je de remhendels instellen.

Nu is de kinderfiets rijklaar, je kunt beginnen! Je merkt dat de fiets te klein is geworden als de fietser zijn knieën te veel buigt en omhoog trekt. Dan is het tijd - de fiets moet opnieuw worden afgesteld. 

U vindt vaak een markering op de zadelpen en stuurpen die aangeeft hoe ver de buizen in de steunen moeten worden verzonken om ze stabiel te houden. Als je kroost zo ver is gegroeid dat de markeringen zichtbaar zijn, is het tijd voor een nieuwe fiets!

5. 16 inch, 12, inch, 24 inch - moet je voor je kind in elke maat een fiets kopen?

Er zijn vele maten kinderfietsen, in stappen van 2 inch gaat het van 12 inch tot 26 inch. Tegen de tijd dat je aan de volwassen fiets komt, zijn dat zeven verschillende kinderfietsen plus een loopfiets - best veel! Maar maak je geen zorgen, meestal hoef je niet elke fietsmaat te kopen, veel kinderen slaan de ene of de andere maat helemaal over - welke hangt af van individuele vaardigheden en groeistadia. Omdat het zadel en het stuur van kinderfietsen in hoogte verstelbaar zijn, kunnen kinderen vaak direct van een 16 inch fiets naar 20 inch, wat u veel geld bespaart. Vaak worden 12 en 14 inch ook overbrugd met een runner. Zolang de knieën niet te veel gebogen of opgetrokken hoeven te worden bij het trappen, fietsen kinderen efficiënt op de iets kleinere fiets, en ze fietsen meestal ook veel veiliger, omdat ze een kleine fiets beter onder controle hebben dan een te grote.

De fiets zelf is hier heel flexibel, maar er is één accessoire dat perfect moet passen: de kinderfietshelm! De hoofdbescherming moet goed passen en zorgvuldig worden afgesteld, anders kan hij je kind niet optimaal beschermen bij een val. Maar ook dat is geen probleem, we hebben een grote keuze aan kinderhelmen in onze online shop, evenals fietskleding voor kinderen, dus u kunt de fietskleding het beste tegelijk met de aankoop van een nieuwe kinderfiets bestellen!