Endura

Endura merkwinkel

Dat is wat je noemt een diefstal die de moeite waard is! Deze keer was er niet slechts één gelukkige dief, in dit geval profiteerde de hele fietsgemeenschap! De ambitieuze clubwielrenner Jim McFarlane werd lid van een triatlonteam toen hij in Australië woonde. Nadat al zijn uitrusting tijdens een wielerevenement was gestolen, ging hij op zoek naar nieuwe fietsuitrusting van goede kwaliteit - helaas was er geen te vinden. Gedesillusioneerd keerde McFarlane van Down Under terug naar zijn geboorteland Schotland en begon in 1993 met de productie van zijn eigen fietskleding.

Endura Hoogtepunten

Het basisidee waarmee de Schotse fietskledingfabrikant Endura is begonnen, is even simpel als ambitieus. Ze willen fietskleding produceren die fietsers verovert met zijn functionaliteit - en die ook nog eens zo lang mogelijk meegaat. Als functionaliteit en duurzaamheid hand in hand gaan met een perfect draagcomfort, lijkt het resultaat wel eens de beste fietskleding ter wereld te kunnen zijn. En "planeet" is ook een goede cue. Hoe kan het milieuvriendelijk worden geproduceerd? De inzet voor ontwikkelaars en ontwerpers is ongetwijfeld zeer hoog. Het spreekt voor zich dat er ook op het gebied van uiterlijk geen compromissen mogen worden gesloten. Maar kan dat allemaal worden bereikt in, laten we zeggen, één wielertrui?

Na de weinig bevredigende poging om een deel van de fietskleding in andere textielfabrieken in heel Schotland te laten produceren, begon Endura steeds meer producten in eigen beheer te vervaardigen. Sinds begin 1993 breidt de eigen productie van Endura zich gestaag uit, want alleen op die manier heeft het bedrijf volledige controle over het fabricageproces, de materialen en het eindresultaat van het ontwikkelingsproces. Bovenal heeft Endura op die manier zeggenschap over de arbeidsomstandigheden.

MTB en Endura kennen elkaar al heel lang...

De MT500-reeks was Endura's eerste poging om strakke fietsbroeken, -truien en -shorts te maken die destijds zo in de mode waren. In dezelfde periode voltrok de wereldwijde triomf van het mountainbiken zich in een razend tempo. Vooral de mountainbike shorts van Endura werden enthousiast begroet door de MTB gemeenschap en de fabrikant werd al snel "eerste keus". Sindsdien is Endura uitgegroeid tot het grootste fietskledingmerk in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag de dag verkoopt het merk kleding voor mountainbiken, racefietsen en vrijetijdskleding voor op de fiets via distributeurs over de hele wereld.

Innovatieve fietskleding met overtuigende functionaliteit

Seizoen na seizoen blijft Endura de kledingmarkt beroeren met zijn slimme ontwerpen en innovatieve technologieën. Fietsjacks hebben bijvoorbeeld een geïntegreerd LED-licht of zelfs een reflecterend oppervlak. De warmte-isolerende laag Primaloft of verkoelende shirts met Coldback Technology zijn de twee uitersten die bewijzen dat Endura's fietskleding bij elk weertype voor een behaaglijk klimaat kan zorgen. Extreem scheurbestendige stoffen zijn niet alleen gemakkelijk voor je portemonnee, maar ook voor je huid. Als Jim McFarlane in Australië was gebleven, was het waarschijnlijk niet zover gekomen, maar in Schotland is goede regenbescherming essentieel. En dus is de regenkleding van Endura absoluut legendarisch. Het heeft (afhankelijk van het model) een enorme waterkolom van 30 000mmHG bovenop zijn goede ademende vermogen. Of je nu in je vrije tijd op de racefiets stapt, tijdritten rijdt of off-road gaat op je mountainbike, functionele fietskleding verhoogt niet alleen je comfort maar ook je prestaties.

De juiste pad voor iedereen

Terwijl andere fabrikanten gewoon een soort zeem in hun fietsbroeken stoppen, steekt Endura veel denkkracht in het ontwikkelen van de perfecte zeem. De ontwikkelaars experimenteren niet alleen met eigen materiaal, ze maken de pads voor fietsbroeken - en dit is absoluut uniek - in verschillende vormen en maten. Speciale ergonomische pads in fietsbroeken voor mannen en vrouwen verminderen de druk en de wrijving in het zitvlak, ze zijn er in verschillende uitvoeringen voor verschillende fietsdisciplines en trainingsintensiteiten.

Endura Koroyd beschermt hersenen, handen en knieën

Het dempende materiaal dat Endura in body armor en helmen inbouwt heet Koroyd. Het geheim van deze beschermers zijn vele duizenden co-polymeer kunststof buisjes. Ze worden thermisch aan elkaar gelast om een lichtgewicht, ademende beschermlaag te creëren die schokken absorbeert. Het wordt gebruikt in fietshelmen, allerlei soorten pads en beschermers en ook in beschermende rugzakken voor mountainbikers.

Duurzame fietskleding voor mannen en vrouwen

Naast uitstekende functionaliteit heeft Endura vandaag de dag nog een doel, en dat is niet minder ambitieus dan de hierboven beschreven doelen: ze willen de wereld redden... Ethisch correcte, lokaal en eco-gebakken productie, kledingstukken gemaakt van gerecycled materiaal met niet-giftige coatings in biologisch afbreekbare verpakkingen en CO2-neutraliteit door het planten van bomen - de lijst van maatregelen waarmee de Schotten bijdragen aan het behoud van de planeet is lang en laat je met een gerust geweten op de fiets stappen. Helemaal altruïstisch is het plan echter niet; uiteindelijk gaat het toch allemaal om het behoud van de mooiste fietsplekken, nietwaar?

Alle producten van Endura

Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!