Kinderzitjes

Veel ouders willen hun kind zo snel mogelijk op de fiets meenemen. Voor sommigen staan gedeelde vrijetijdservaringen in de natuur bovenaan het verlanglijstje, voor andere gezinnen is de fiets gewoon het belangrijkste vervoermiddel in het dagelijks leven. Er zijn met name drie goede en praktische oplossingen waarmee u niet alleen de kinderen kunt inladen, maar ook alle spullen die u onderweg nodig hebt. Een kinderzitje op de bagagedrager wordt beschouwd als een zeer veilige manier om kinderen op de fiets van een ouder mee te nemen. Hieronder vindt u veel interessante informatie over het onderwerp kinderen op de fiets.

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1

Welke criteria moet je hanteren om een veilig fietsstoeltje te kopen?

Wanneer gepassioneerde fietsers ouders worden, betekent dat niet noodzakelijk dat hun tijd op de fiets voorbij is. Een gloednieuwe baby is natuurlijk nogal moeilijk per fiets te vervoeren. Pasgeborenen zijn te teer, koelen snel af en kunnen niet tegen schokken. Zelfs in een kinderfietskar zijn ze niet echt goed ondergebracht, omdat ze achter de schoppende ouder meereizen en je ze dus niet in het zicht hebt. Iets grotere baby's daarentegen kunnen in een geschikt kinderzitje meereizen in een bakfiets of een kinderkar. 

Kinderwagens hebben echter enkele nadelen. Ze zijn zwaar, maken de trekkende fiets log en minder wendbaar, en hun twee wielen veroorzaken extra rolweerstand. Afgezien daarvan zijn ze aanzienlijk duurder dan welk kinderzitje ook.

De situatie is heel anders bij een kinderzitje dat achterop de fiets van de ouder wordt gemonteerd. 

Hoe rijdt een fiets met een kinderzitje?

Een kinderzitje verandert ook de manier waarop een fiets rijdt. Maar maak je geen zorgen, het verschil is niet zo groot dat je er niet in korte tijd en met een paar oefenrondjes aan gewend kunt raken. Natuurlijk, het zitje en het kind wegen een paar kilo, dus de fiets zal wat luier zijn. Het kinderzitje verandert ook het zwaartepunt, maar de meeste fietsers wennen daar snel aan.

Kan op elke fiets een kinderzitje worden gemonteerd?

In principe kun je op elke fiets een kinderzitje monteren, of het nu een trekkingfiets, stadsfiets, hardtail mountainbike of gravelbike is. Veel kinderzitjes zijn niet echt op de drager gemonteerd, ze zweven boven de drager. Een beugel wordt op het frame van de grote fiets geschroefd. Het kinderzitje wordt in deze houder vastgezet, zodat het geen contact heeft met de bagagedrager. Dit werkt op (bijna) elke fiets, behalve op volwaardige MTB-fietsen, waarbij de framevorm dit misschien niet toelaat.

Er is dus een beugel voor het kinderzitje.

Dus is er de mogelijkheid om op praktisch elke fiets een kinderzitje te bevestigen.

 • U kunt een kinderzitje in combinatie met verschillende fietsen gebruiken, en dat zonder grote verbouwingswerken! De klemmen kunnen apart worden gekocht, u kunt beugels op verschillende fietsen monteren. Op die manier kan het zadel in een handomdraai van fiets naar fiets worden verplaatst.
 • Kinderzitjes met clips werken ook op fietsen zonder bagagedrager.
 • Uw fiets moet stabiel zijn en in goede staat verkeren als u een kinderzitje wilt monteren. In geval van twijfel, laat eerst een jaarlijkse controle uitvoeren. Bovenal moeten de remmen van de fiets goed werken.
 • De vorm van het frame doet er niet echt toe, maar een fiets met lage instap is bijzonder comfortabel om op te stappen als er een kinderzitje op is gemonteerd. 
 • Voorzichtigheid is geboden bij carbonframes, die vaak slecht tegen vastgeschroefde apparatuur kunnen. 
 • Ook kinderzitjes mogen op de e-bike worden gemonteerd, mits deze snelheden tot 25 km/h ondersteunt. Kinderzitjes zijn verboden op de snellere S-pedelecs.

Hoe ziet een veilig kinderzitje eruit?

Op dit punt zijn de automobielclubs en de fietsersbonden het eens: een veilig kinderzitje bevindt zich achter de berijder en is voorzien van wat meer materiaal. Op het eerste gezicht lijkt zo'n groot kinderzitje misschien log en zwaar. Maar u mag niet vergeten dat het materiaal van het zitje de veiligheidszone voor uw kind is! De hoge rugleuning met de zijdelingse hoofdbescherming zorgt ervoor dat uw kind bij een val of ongeval niet op de weg terechtkomt. De brede beensteunen beschermen de benen bij een ongeval en voorkomen dat de kinderen hun voeten in de spaken van de fiets steken.

.

Deze kinderzitjes hebben meestal ook driepuntsgordels die een kind niet zelf kan openen. Dit betekent dat een kind zichzelf onderweg niet kan losmaken. De gordel voorkomt ook dat uw kind uit het zitje naar de zijkant leunt en de fiets omkiept

.

Als het zitje van uw keuze voldoet aan de DIN-norm EN 14344, is het goedgekeurd voor gebruik op de weg. Veel zittingen hebben ook andere TÜV-zegels die aantonen dat de zitting is getest en veilig is

<nbsp;< p="">.

Op welke leeftijd is een fietsstoeltje geschikt?

Uw kind kan in een kinderfietsstoeltje rijden als het veilig en stabiel op eigen kracht kan zitten. Het moet ook groot genoeg zijn om stevig door de riemen te worden vastgehouden. De norm staat het vervoer toe van kinderen van 9 tot 22 kilo lichaamsgewicht of ongeveer 9 maanden tot 5 jaar.

Moet een kind in een fietsstoeltje een helm dragen?

In Duitsland is er geen helmplicht, dus het is niet verplicht een helm op het kinderzitje te dragen. Het wordt echter aanbevolen nooit een kind op een fiets mee te nemen zonder helm. 

Let u er alstublieft op dat wij geen bindende informatie kunnen geven over normen en wetten.

Waarop te letten bij de aanschaf van een kinderzitje:

 • Het kinderzitje moet voldoende materiaal hebben om uw kind zijdelings te omsluiten, zodat het meer veiligheid biedt in geval van ongelukken.
 • Danks dat moet het niet te zwaar zijn, je wilt immers toch uit de weg.
 • De riempjes moeten zo worden afgesteld dat uw kind er niet uit kan glijden, maar ze moeten natuurlijk ook niet te strak zitten
 • Er mag niets aan de zitting bungelen dat tussen je spaken kan komen
 • Vergeet niet om een goed passende kinderhelm te kopen!
 • Kinderen zullen eerder een helm accepteren als u het goede voorbeeld geeft. Dus als je toch bezig bent, kies dan een slimme fietshelm!
 • Als er een kinderzitje is gemonteerd, is het bagagerek bezet. Als u toch bagage wilt meenemen, zijn fietstassen die u aan de zijkant van de bagagedrager kunt vastklikken een goed idee.
 • Verderop hebben we u nog twee transportmogelijkheden voor kinderen op de fiets beloofd: Als alternatief voor het kinderzitje op de fiets, fietskarren voor kinderen of een cargo e-bike.
 • Bij regenachtig weer kunt u uw passagier droog houden met een regenhoes.
 • In een goed kinderzitje kunt u de hoek van de rugleuning verstellen. Zo kunt u het kind in de slaaphouding leggen als het moe is.