Indoortrainers & onderdelen

Dus je wilt een beetje watertrappelen. Slecht weer, de nieuwe streaming-serie, slapende peuters - wat je er ook van weerhoudt om de fiets te pakken, je bent hier aan het juiste adres. In de BMO online shop vindt u roltrainers die u gemakkelijk online kunt bestellen. Je hoeft niet eens naar buiten om de jouwe te kopen. Wij leggen u ook uit wat belangrijk is bij de aankoop van een hometrainer, zodat hij past bij uw fietstraining.

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1

De beste hometrainers voor u en uw fiets

Hometrainer, rollertrainer, hometrainer, trimfiets, fietstrainer, fietsroller, hometrainer, step - allemaal hetzelfde? Nee, niet helemaal. Maar de overgangen zijn vloeiend. Om de verwarring compleet te maken, zijn er ook Slimme Trainers en hun verdere ontwikkeling: Virtuele Realiteit Trainers. 

Laten we dus eerst de mogelijkheden van de verschillende trainingsapparaten verduidelijken:

 • Een hometrainer kan vele dingen zijn, niet alleen fietstrainers tellen mee. Roeimachines of loopbanden zijn ook hometrainers
 • Een fietstrainer of ergometer is een hometrainer die kan worden gebruikt om binnenshuis en ter plaatse te trainen met fietsen. Je hebt er geen fiets voor nodig; zadel, pedalen en handvat zijn aanwezig
 • Op een roller trainer rijdt je fiets op één tot drie rollers in plaats van op de weg
 • op een vaste roller trainer is een fiets bevestigd. Op een vrije roltrainer  rolt een ongebonden fiets 
 • Rollertrainers worden ook wel fietstrainers
 • genoemd.
 • Roller is de Engelse benaming voor een rollertrainer, het wordt ook af en toe in het Duits gebruikt
 • een trimfiets was een fietstrainer voordat alles een Engelse naam moest hebben
 • hometrainer is een hometrainer in het Engels
 • een fietstrainer is de ietwat onnauwkeurige naam voor alles wat fietsen en huiskamergymnastiek combineert
 • a Smart Trainer verrijkt uw training met verschillende programma's en functies of kan in een netwerk worden opgenomen met trainingsapps
 • Virtual Reality Trainer is als trainen "in het echt", alleen beter. Video's van fietsroutes worden gecombineerd met een realistische rijervaring, omdat de route en het wegdek worden gesimuleerd.

Wees niet in de war door de verschillende termen, ze worden vaak gewoon door elkaar gebruikt. Als u naar de productfoto's kijkt, weet u meteen met wat voor hometrainer u te maken heeft.

Wat is de beste hometrainer voor mijn fietstraining?

De eenvoudigste optie is, natuurlijk, de tweesporige. Uw fiets blijft buiten, terwijl binnen een fietstrainer klaar staat. Zo'n hometrainer heeft alles wat je nodig hebt. U kunt hem kopen met een hartslagmeter, comfortabele zitting en opbergruimte voor uw laptop of tablet. Wat meer is, je hoeft je fiets niet te veranderen of te installeren. Het zal gewoon niet zo goed voelen als je motor.

Om je fiets te kunnen gebruiken voor indoor training, heb je een roller trainer of een smart trainer nodig. Als je voor een roller trainer hebt gekozen, ben je al een stuk dichter bij je doel, maar er zijn nog een paar beslissingen te nemen: ten eerste zijn er grote verschillen in prijs, en ten tweede zijn er verschillende systemen die een fiets en een fietstrainer combineren. 

Je moet een keuze maken.

U heeft de keuze tussen varianten die werken met het achterwiel  (of roltrainer met steekas, "wheel-on trainer" of "tire drive trainer") en trainingsapparaten waarin u uw fiets zonder achterwiel (ook "direct drive" of "direct drive trainer").

Als je trainer het achterwiel vervangt, beschermt dat natuurlijk je wiel en je cassette, maar je moet ook een roltrainer vinden die op je fiets past (maar er zijn adapters die op bijna alles passen). Bovendien zult u meer of minder omvangrijke werkzaamheden aan uw motor moeten verrichten.

Een trainer, waarbij je fiets op het achterwiel rolt, klemt de achterste steekas af, zodat je fiets stabiel staat. Het wiel loopt op een rol die de weerstand regelt. Hier rijd je net als op de weg, en de slijtage van de fiets en onderdelen gaat door. U kunt echter wel een goedkope trainingsband kopen, die uw goede wegband spaart.

 

De eenvoudigste optie: een ECHTE roller trainer

Zet je motor erop en rock'n'roll. Eenvoudige roltrainers of "vrije" roltrainers hebben niet meer nodig dan twee of drie rollen in een metalen frame, omdat zij zuiver mechanisch werken. Geen elektriciteit, geen franje. En ze zijn nog goedkoop ook! Aangezien uw fiets niet zijdelings wordt vastgehouden, trainen deze trainers tegelijkertijd uw evenwicht. Ze zijn geschikt voor ontspannen duurtraining en cadanstraining.

Slim trainen met de Smart Trainer

Net als een mobiele telefoon of een horloge wordt van fitnessapparatuur gezegd dat ze "smart" zijn als ze over veel slimme technologie beschikken en met andere apparaten kunnen worden verbonden. Een simpele smart trainer kan bijvoorbeeld uw cadans en afgelegde afstand aflezen en deze delen met trainingsprogramma's. Zo worden uw prestaties nauwlettend in de gaten gehouden en kunt u de app u laten helpen uw conditie te verbeteren. Een iets geavanceerdere interactieve hometrainer heeft verschillende trainingsroutes voorgeprogrammeerd, past automatisch de weerstand aan en vertelt u hoeveel calorieën u verbrandt, of uw conditie vooruitgaat of hoeveel uur hersteltijd u hebt verdiend. 

Een Virtual Reality Trainer biedt u een gevarieerd trainingsprogramma, omdat het niet alleen uw spieren uitdaagt. Zoals we allemaal weten, reist het oog met je mee, dus worden video's van de mooiste fietsroutes over de hele wereld gecombineerd met de bijbehorende route-eisen en automatisch in combinatie afgespeeld. De allernieuwste roltrainers simuleren niet alleen de helling en het visuele uitzicht, maar ook het gevoel van de ondergrond. Zo kunt u zich laten schudden door de kasseien tussen Parijs en Roubaix en genieten van een echt wielerwedstrijdgevoel.

 

Hoe vind ik de perfecte roltrainer?

 1. Voordat u een hometrainer koopt, moet u bedenken waar u hem wilt hebben staan. Heeft hij een stroomvoorziening nodig? Wilt u trainingsvideo's op uw TV afspelen? Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Kan het in de woonkamer staan of heeft iemand bezwaar? Wie luistert er?
 2. Wilt u een roltrainer die een fiets volledig vervangt of een die van uw geliefde fiets een hometrainer maakt? Moet de rollentrainer "vast of vrij" zijn? Fietstrainer, rollentrainer, hometrainer - hoe u het ook wilt noemen, wij hebben veel verschillende modellen waaruit u kunt kiezen.
 3. Hoeveel high-tech wil je? Minimalisten zijn blij met een eenvoudige roltrainer, als je een techneut bent zul je je virtual reality trainer geweldig vinden.
 4. Wat wilt u uitgeven? Hoe meer trainingssessies u op de trainer wilt doen, hoe meer het loont om te investeren in een apparaat van hoge kwaliteit. Daarom kunt u hier in de winkel filteren op prijs, zodat u snel de roltrainer vindt die binnen uw budget past.
 5. Welke fietstrainer past op mijn fiets? In de specificaties vindt u informatie over op welke assen en cassettes een fietstrainer met directe aandrijving past.

Dit zijn de kenmerken die roltrainers kunnen (of moeten) hebben

  • Geluidloos: Afhankelijk van het ontwerp produceren fietstrainers meer of minder hard geluid. Afhankelijk van hoeveel u wilt trainen op de rollentrainer, is het de moeite waard te investeren in een toestel van hoge kwaliteit en met een laag geluidsniveau. U hebt misschien geen last van het lawaai, maar als u in een flatgebouw woont, zullen uw buren u dankbaar zijn als ze niet naar uw trainingsrondjes hoeven te luisteren.
  • Compact: Roltrainers zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen en dus ook in allerlei verschillende afmetingen. Denk vóór de aankoop na over hoeveel plaats uw roltrainer kan innemen.
  • Natuurlijk rijgevoel:Hoe hoger de kwaliteit van de roltrainer, hoe beter hij rijdt. 
  • Lichtgewicht: vooral als uw roltrainer niet permanent in de woonkamer mag staan, maakt een laag tarragewicht het veel gemakkelijker om hem heen en weer te verplaatsen.

De beste fabrikanten voor roltrainers

Bij BMO vindt u producten van de drie populairste fabrikanten van rollertrainers, namelijk TACX, Wahoo en Elite. We hebben basis scooters, smart trainers of trainingsfietsen van alle drie. 

Home trainers voor racefietsen en mountainbikes

De meeste roltrainers zijn ontworpen om te worden gecombineerd met een wegfiets maar je hebt eigenlijk een vrije keuze van fiets. Als je fit wilt worden voor het volgende MTB seizoen, kun je dat thuis in de warmte en droog op de rollentrainer doen. Alleen sprongen werken niet, natuurlijk. Om niet wild door je trainingsrondjes te hobbelen, moet je ofwel een hometrainer voor je mountainbike gebruiken die het achterwiel vervangt, of een mantel zonder grote nokken monteren. 

In het algemeen moet bij apparaten met directe aandrijving de fiets op de roltrainer passen of met adapters worden aangepast. Op een scooter- of bandenaangedreven apparaat kun je ook de oude damesfiets van je oma zetten, dus het maakt een roltrainer niet uit welke fiets je gebruikt. 

Dit is hoe verzet stokt

Wanneer je op de fiets traint, heb je weerstand nodig, anders worden je benen gewoon "gek". Als je buiten fietst, geeft de weg weerstand, vlakke stukken minder, hellingen meer. Zaaltrainers bouwen deze weerstand op verschillende manieren kunstmatig op.

In de meeste indoor trainers wordt deze weerstand gecreëerd door een magnetisch veld. Als elektromagneten in gebruik zijn, kan de weerstand op afstand worden geregeld. Dat betekent dat u met een druk op de knop of app meer weerstand kunt genereren om een helling te simuleren.

Erdere hometrainers gebruikten lucht of vloeistoffen om weerstand te genereren; deze technieken worden vandaag de dag nog steeds gevonden in roeimachines, maar worden zelden gebruikt in fietstrainers.

Afhankelijk van het type en de prijsklasse kan de door de rollentrainer geleverde weerstand gemakkelijk worden aangepast en fijn gedoseerd.Eenvoudige rollentrainers rollen gewoon mee omdat er geen vliegwielmassa is. U kunt de moeilijkheidsgraad alleen aanpassen met de versnellingen op uw fiets. Slimme trainers hebben voorgeprogrammeerde workouts en passen de weerstand automatisch aan. 

Waarom heb ik te maken met nummer rommel?

Veel roltrainers hebben een vermogen uitgedrukt in watt . Bij trainers die elektriciteit nodig hebben, is het duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. Maar wat is de betekenis van het wattage als u op zoek bent naar een zuiver mechanische trainer? Het is eigenlijk heel eenvoudig: het vermogen dat je op de fiets produceert, wordt ook gemeten in watt. Hoe meer watt een rollertrainer aankan, hoe harder je kunt trappen.

Jouw vermogen en cadans worden natuurlijk gemeten door slimme trainers. De nauwkeurigheid van deze metingen wordt door de fabrikanten opgegeven als een percentage, het ligt meestal tussen 1 en 5%. 

Slimme trainers simuleren hellingen en dalingen. Bij hoogwaardige hometrainers kan dit oplopen tot 20% bergop en bergaf.

Daar komt nog bij dat de hometrainer als hometrainer kan worden gebruikt.

Daarnaast zijn er de usual suspects zoals afgelegde kilometers, tijden, snelste routetraject of verbrande calorieën. Ze helpen u uw trainingsprestaties te controleren en te verbeteren.

De cijfers op het scherm helpen u uw trainingsprestaties te verbeteren.

U kunt meestal in de productspecificaties vinden welke nummers van toepassing zijn op de roltrainer van uw keuze.

Welke accessoires heb ik nodig om te trainen op de roltrainer?

Met de juiste accessoires gaat trainen op de hometrainer veel beter. Allereerst zijn er de matten die onder de hometrainer worden gelegd, ze beschermen het parket of tapijt en dempen ook trillingen en geluiden. Om je voorwiel vast te zetten, heb je een wielblok of een voorwielsteun nodig. Vooral voor "wheel-off" trainers kunnen adapters nodig zijn om uw fiets aan de trainer te bevestigen. Voor slimme trainers hebt u de juiste apps en updates nodig. Als u een hometrainer wilt kopen waarop uw fiets op zijn eigen achterwiel rolt, kan het de moeite waard zijn speciale trainingsbanden aan te schaffen.