Stuurtassen

Het hoeft niet altijd de grote fietstocht te zijn, een fietstas is ook heel praktisch voor dagelijks gebruik. Een stuurtas is bijzonder nuttig voor het vervoer van waardevolle kleine voorwerpen. Waarom dat zo is, kunt u hieronder lezen.

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Sleutels, mobiele telefoon en geld zijn goed opgeborgen in de stuurtas

Veel mensen denken het eerst aan de bagagedrager als ze iets op de fiets willen opbergen. Maar het bagagerek heeft een nadeel: je kunt het niet zien. Je merkt pas dat je iets kwijt bent als het te laat is. Een snelle blik op je mobiele telefoon vereist acrobatische krampachtigheden. Het zou echt handig zijn om je spullen altijd te kunnen zien, nietwaar? Als u een stuurtas op uw fiets installeert, is dat geen enkel probleem!

Sluitingen, sluiting en vochtbescherming - de details van een stuurtas

Er zijn verschillende manieren om je stuurtas aan je fiets te bevestigen. Vooral kleinere stuurtassen hebben een klittenbandsluiting die je gewoon rond het stuur kunt steken. Er zijn klemmen, schroefklemmen of sjorbanden, en ook adapters waarmee u de stuurpen, e-biketechnologie of fietsverlichting kunt vermijden bij het bevestigen van de tas.

De montage van uw stuurtas is bijzonder handig als u eerst een kliksysteem aan uw fiets bevestigt, waarin u verschillende fietstassen kunt vastklikken. De bekendste fabrikanten van dergelijke kliksystemen zijn KLICKfix en MIK van Basil. Er zijn echter twee punten om op te merken: de systemen zijn niet compatibel met elkaar en zo snel als u uw tas naar beneden kunt halen, kan iemand anders ermee vandoor gaan, dus u moet de tas beveiligen met een slot 

Ook handig zijn de sluitingen, die ervoor zorgen dat alles niet wegvliegt als u onderweg bent. Elastische riemen of elastische netten bevestigen voorwerpen aan de buitenkant van de tas en de binnenkant sluit met een rits-, klittenband- of drukknoopsluiting. 

De sluitingen en sluitingen zijn even praktisch.

Sluitingen en bevestigingsmethoden verschillen van fabrikant tot fabrikant. Producenten als Topeak, Evoc, Restrap of Vaude gebruiken verschillende systemen, afhankelijk van of ze willen dat hun tassen bijzonder licht, waterdicht of makkelijk te openen  

zijn.

Er zijn ook twee verschillende manieren om een fietstas waterdicht  te maken. Meestal is de stof van de tas waterdicht of waterafstotend. De sluitingen zijn ook verborgen onder een beschermende flap of zijn zelf waterdicht. Als dit niet het geval is, wordt vaak een regenhoes meegeleverd of kan deze afzonderlijk worden gekocht. Zo blijft de inhoud van de tas droog bij slecht weer. 

Welke stuurtassen zijn beschikbaar?

Grote stuurtassen

Bar tassen hebben meestal de grootte van een gemiddelde handtas. Vaak hebben ze een riem waarmee u de tas over uw schouder kunt schuiven wanneer u uw fiets parkeert. Op deze manier heb je altijd je waardevolle spullen bij je. Er zijn vier dingen die je in gedachten moet houden als je een stuurtas koopt:

 • Moet u de tas vaak uit en aan doen? Dan is het de moeite waard om te investeren in een stuurtas met kliksysteem 
 • Als u de tas ook als handtas wilt gebruiken, moet hij eenstrap 
 • hebben.
 • Veel bergruimte is leuk, maar een grote tas aan het stuur kan je in de verleiding brengen om hem vol te proppen met spullen. Een tas die te zwaar aan het stuur hangt, kan echter gevaarlijk zijn als het de stuureigenschappen van de fiets beïnvloedt.
 • Als u in weer en wind rijdt, moet uw stuurtas beslist waterdicht 
 • zijn.

Rollend stuur

Vooral wanneer bikepacking elke hoek van de fiets wordt benut om bagage op te bergen. Omdat stuurwielen of stuurpakketten maximaal gebruik maken van de breedte van het stuur in plaats van in de hoogte of naar voren te groeien, bieden ze veel bergruimte zonder het sturen van de fiets te hinderen. Stuurverpakkingen zijn meestal waterdicht en beschermen de inhoud ook tegen stof.

Handvat Mand

Het is strikt genomen geen tas, maar omdat een stuurmandje ook aan het fietsstuur wordt bevestigd, wordt het hier volledigheidshalve vermeld. Er zijn ook manden die met een trekkoord kunnen worden gesloten, zodat het toch bijna tassen zijn. In de collectie die KLICKfix samen met Reisenthel heeft ontwikkeld, zijn dergelijke fietsmanden in vele kleurrijke variaties te vinden.

De Mini's - Front Bag, Smart Bag of Tech Bag

 • De stuurpenzak wordt tussen de stuurpen en het stuur bevestigd. Deze langwerpige zakken hebben genoeg ruimte voor een fles drank of uw koffie to-go. Of uw sleutels en een mobiele telefoon passen erin.
 • Mobiele telefoontassen staan bekend als smart bags, telefoontassen of tech bags. De Slimme tas  staat prominent op het stuur, het heeft een doorzichtig vak waardoor je je mobiele telefoon kunt zien.

Welke stuurtas is geschikt voor welke fiets?

 • Barbag op een mountainbike: Voor freeriden zou een tas alleen maar in de weg zitten, ongeacht waar je hem op je mountainbike klemt. Voor XC- of marathonritten is een kleinere stuurtas echter erg praktisch, zodat je energierepen, mobiele telefoon en zonnebril binnen handbereik hebt.
 • Stuurtas op toerfiets: Grote stuurtassen met een kliksysteem en draagriem zijn erg populair, vooral bij toerfietsers die onderweg altijd een tussenstop willen maken. In een handomdraai verandert de fietstas in een schoudertas en heb je alles bij je wat je nodig hebt op sightseeingtours of in de biertuin. Een groot, waterdicht kijkvak op de klep bergt de wegenkaart op en houdt deze droog, zodat u altijd de juiste weg kunt vinden.
 • Stuurtassen op racefietsen en gravelmotoren: Een racefiets en grote tassen sluiten elkaar meestal uit. Op gravelbikes is bagage echter een normaal verschijnsel, omdat bikepacking op gravel steeds populairder wordt. Stuurwieltjes of stuurpakkingen zijn ideaal voor het opbergen van een slaapzak of iets dergelijks. 
 • stuurtas op een e-bike: in het algemeen is elke stuurtas ook geschikt voor uw e-bike, maar u moet er wel op letten dat de tas de techniek van de e-bike, d.w.z. de boordcomputer en de kabels, niet in de weg zit.
 • Stuurtassen op kinderfietsen: Wat je op de weg niet kunt vinden! Een kleurrijke kindertas aan het stuur biedt plaats aan stokken, stenen of zelfs de teddybeer.
 • stuurtas op de stadsfiets: In de stad is de hybride van stuurmand en stuurtas het meest geschikt voor kleinere aankopen.

Stuurtassen met speciale uitrusting

Naast het al genoemde doorzichtige vakje voor je mobiele telefoon zijn er stuurtassen met allerlei extra's. Je kunt een stuurtas kopen waar je fietsverlichting aan vast zit. Ze hebben ook een zijvak voor waterflessen. Het doorzichtige vak op het deksel is er in verschillende maten, vele zijn groot genoeg voor een kaart of tablet. Er zijn stuurtassen met riemen, met handvatten, met oogjes voor riemen of helemaal zonder.

Vind de juiste tas voor uw bagage in de online winkel

Kleinere spullen kunnen het beste in een stuurtas worden bewaard, terwijl fietstassen geschikt zijn voor grotere bagage. U kunt kiezen tussen bagagetassen die aan de voorkant van de voorvork worden gemonteerd en tassen die aan de achterkant van de bagagedrager passen<nbsp;< a="">. Als u niet graag met een tas voor u rijdt, kunt u een zadeltas of een frametas aan uw fiets toevoegen als alternatief voor de stuurtas. U kunt uw fiets ook zelf inpakken, in een transporttas reist hij veilig mee in treinen en vliegtuigen.

Zoals u ziet, kunt u uw bagage op allerlei plaatsen op uw fiets opbergen. Bij het kiezen van uw transportcontainer moet u echter niet te veel hooi op uw vork nemen. U moet rekening houden met de maximale belasting van uw fiets en u moet het gewicht gelijkmatig verdelen, vooral een eenzijdige belasting kan een fiets snel oncontroleerbaar doen slingeren.

>.