Zadeltassen

Vooral op sportieve fietsen vallen fietstassen meestal volledig uit de toon. Maar er is een uitzondering: de zadeltas. Een kleine fietszadeltas is geschikt voor een paar stuks gereedschap. Een middelgrote zadeltas is ook voldoende voor een mobiele telefoon en proviand. Je kunt zelfs je regenkleding in een grote zadeltas stoppen. Hieronder kunt u zien voor welke fiets deze tassen geschikt zijn en hoe u een zadeltas kunt bevestigen.

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Zadeltassen worden groot

De fietswereld is veranderd sinds je eerste pogingen op twee wielen, zoveel is duidelijk. Maar wie had gedacht dat je zadeltassen eigenlijk nauwelijks herkent? Zat er zo'n klein leren tasje onder het zadel van de fiets van je kind? Je kon de sluitingen van de tas alleen openen als je minstens twee vingernagels had afgescheurd. Er zat een moersleutel in de tas die meteen krom trok toen je hem op een van de bijbehorende bouten zette. Er was geen ruimte voor een reserve slang maar een mini kit patch kit werd meegeleverd. 

Sindsdien hebben de tassen die rond het zadel worden bevestigd een ware metamorfose ondergaan. Ze zijn gegroeid. Zij hebben talrijke functies op zich genomen die niemand van hen had verwacht. Ze worden met elk nieuw modeljaar flexibeler. En ze worden steeds populairder, want ze horen net zo goed bij trendy sporten bikepacking  als insectenspray en mueslirepen. Hier in onze online shop vindt u vele zadeltassen in alle mogelijke maten en met verschillende sluitsystemen, zodat u zeker de juiste tas voor uw geliefde fiets zult vinden!

Zadeltassen zijn over het algemeen net zo belangrijk als muggenspray en mueslirepen.

Zadeltassen in verschillende maten worden over het algemeen altijd gebruikt wanneer bagage op de fiets moet worden vervoerd maar er geen bagagedrager beschikbaar is.

.

Fietstassen met spatschermen en reflectoren

Na verloop van tijd komen fabrikanten als Vaude, Evoc, Giant, Topeak of Birzmann hebben verschillende functies bedacht voor hun fietstassen. Ze hebben een buitenvak voor je drinkfles of als gereedschapstas met de bijbehorende lussen die dingen binnenin opgeruimd houden. 

Omdat grote zadeltassen ook heel geschikt zijn om een achterspatbord te vervangen, krijgen veel modellen een waterdichte plastic laag aan de onderkant die dient als spraybescherming 

.

De zadeltas zit helemaal achterop de fiets, dus zijn er vaak reflecterende elementen in verwerkt om je beter zichtbaar te maken in het verkeer.

Voor welke fiets is een zadeltas geschikt?

Fietstassen hebben in het algemeen meer een imagoprobleem dan iets anders. Ze zijn praktisch, ze zijn veel dingen, maar ze zijn niet cool.... De meeste mountainbikers en racefietsers blijven liever thuis dan dat ze in het openbaar worden betrapt met een tas aan hun fiets. Om wat voor reden dan ook, zadeltassen zijn hier een uitzondering. Misschien komt dat door de liefkozende koosnaam die zadeltassen in de wielerliteratuur hebben gekregen (lees verder, we vertellen het je hieronder). 

Als u niet wilt zeulen met een rugzak maar toch niet zonder regenjack, multitool of zelfs een ultralichte slaapzak als u op pad gaat, dan is een zadeltas de perfecte opbergplek voor u.

Zadeltassen op race- en gravel fietsen

.

Kleine tot middelgrote fietszadeltassen zijn ideaal voor wat lichte bagage die je niet in de zakken van je fietstrui wilt opbergen en dus direct op je lichaam tijdens je wegfietstochten. Eerst en vooral natuurlijk je gsm, die van "zweterig" naar "kapot" zou gaan. Als u grotere bikepacking tochten op uw gravel bike plant, is een grote zadeltas met een paar liter inhoud een goede aankoop. Sokken, toast of toiletartikelen passen er gemakkelijk in - alleen misschien niet tegelijk in deze combinatie. Vooral als je gaat fietsen in guur weer, moet je ervoor zorgen dat je fietstas waterdicht is.

Zadeltas op een mountainbike

Zelfs op een mountainbike kun je een zadeltas meenemen zonder je reputatie te schaden. Eigenlijk kun je gewoon een zadeltas aan je MTB bevestigen, je bent immers van de weg af. De dingen die kunnen worden opgegooid door je dikke schoenen! Een zadeltas op een Fully of Hardtail wordt niet alleen geaccepteerd als bagageruimte, het is ook een echte grindbak! Dankzij uw zitpakket kunt u eventueel helemaal zonder rugzak tenzij u een beschermersrugzak hebt, die u natuurlijk wel moet hebben!

Zadeltassen op e-bikes en trekkingfietsen

.

Zadeltassen zijn natuurlijk geschikt voor elke fiets, en ook voor trekkingfietsen en e-bikes zijn ze een praktische aanvulling op uw laadruimte. Trekkingfietsen worden meestal beladen met bagagedragertassen en voorbagagedragertassen (low rider bags), maar voor dagtochten is een grotere zadeltas meestal prima geschikt. In een kleine zadeltas daarentegen kun je alles kwijt wat je nodig hebt voor een korte rit. Voor e-bikes gelden dezelfde regels, maar je kunt gewoon grotere tassen gebruiken. De motor helpt u immers het gewicht van uw bagage van de grond te krijgen.

Large, medium en small - wat past er in je fietszadeltas

.

  • Mini zadeltassen als redder in nood: in de kleinste zadeltassen passen een paar gereedschappen, een binnenband en misschien een minipomp.
  • Zadeltassen van gemiddelde grootte zijn voldoende voor een dag: Zadeltassen met een inhoud van een paar liter zijn genoeg voor kleding, je regenjas of je zwemspullen.
  • Zadeltassen die de zwaartekracht trotseren: Grote zadeltassen zijn vooral populair bij het backpacken, en je kunt er nu eentje kopen met een inhoud van maar liefst 17,5 liter. Deze grote, langwerpige tassen worden aan de zadelpen vastgesjord en steken ver onder het zadel uit en naar boven. De vorm heeft deze fietstassen de bijnaam "kontraket" opgeleverd. Vooral bij grotere tassen vragen motorrijders zich altijd af: "Zal het houden?" - ja, dat zal het. De fabrikanten van onze zadeltassen hebben hun producten uitvoerig getest, en ook fietsmagazines en andere producttests bevestigen de functionaliteit.

De dingen die je in een zadeltasje op je fiets stopt, mogen er echter niet tegenop zien om verfrommeld te worden. 

Hoe makkelijk is het om de perfecte zadeltas te vinden

.

Bij de aanschaf van een nieuwe zadeltas voor uw motor zijn er een paar dingen die u moet overwegen:

 

  • Als u langere tochten maakt, moet uw fietstas waterdicht zijn. U vindt meestal in onze artikelbeschrijvingen een indicatie of de tas van uw keuze regenbestendig is

.

  • Een zadeltas krijgt niet alleen regen van boven, maar ook opspattend water van onder. Vooral de bodem van je zadeltas moet een waterdichte  laag hebben

.

  • Uw zadeltas wordt niet alleen besproeid met water van het achterwiel van de fiets, maar er vliegt ook veel stof en zelfs kleine steentjes op. Daarom moet een zadeltas ook stofdicht zijn en een versterkte onderzijde hebben 

.

 

  • Hoe groter de zadeltas, hoe meer ruimte hij aan de zadelpen van de fiets moet hebben om zonder wiebelen te worden bevestigd. Ga dus voor u koopt eerst na hoeveel ruimte uw fiets heeft tussen het zadel en de zadelklem.
  • Er zijn verschillende manieren om een zadeltas aan uw fiets te bevestigen. Sommige fabrikanten leveren een zakhouder waarin de eigenlijke zak wordt gestoken. Andere fabrikanten bouwen kliksystemen zoals KlickFIX op hun fietstassen, weer andere werken met kabeltreksystemen zoals BOA. De meeste seat packs kunnen gemakkelijk worden vastgemaakt met klittenband . Sommige zadeltassen, vooral kleine, worden ook rechtstreeks aan het zadel bevestigd. Op de foto's van de tassen is meestal goed te zien hoe de tas moet worden vastgemaakt.
  • Wees voorzichtig met fietsonderdelen van carbon! Niet alle bevestigingssystemen kunnen daar worden gebruikt.

Fietstassen kopen goedkoop online

U kunt uw fiets op veel plaatsen inladen. Alles wat je nodig hebt zijn de juiste tassen. Naast zadeltassen kunt u ook tassen monteren op de achterdrager of tassen gebruiken op de voorkant van een voordrager. Aangezien u echter geïnteresseerd bent in een zadeltas, geeft u waarschijnlijk de voorkeur aan tassen die geen afbreuk doen aan het uiterlijk van het "kunstwerk" dat de fiets is. Daarom hebben wij in onze online winkel een grote keuze aan tassen die op het lichaam worden gedragen. Hier kunt u fietsrugzakken voor heren en rugzakken voor dames of een voorraadje heuptassen en schoudertassen 

aanschaffen.