Fietstassen vooraan

Vorkpacks, voortassen of, meer terloops, "voortassen" zijn vooral nodig wanneer de bergruimte op de bagagedrager en het frame van uw fiets al bezet is. Hoewel deze tassen vooral op trekkingfietsen worden aangetroffen, kunnen ze eigenlijk op bijna elke fiets worden gemonteerd. Er zijn een paar dingen waar u op moet letten bij het kopen, monteren en laden van de fietstassen, waarover u hieronder meer kunt lezen.

Waarom fietstassen voor de voordrager?

Fietstassen voor op de bagagedrager zijn er in overvloed, en u zult ze vaak tegenkomen als u op de fiets zit. Er zijn ook tal van fietstassen die aan andere delen van de fiets kunnen worden bevestigd, zoals aan het frame, onder het zadel of aan het stuur.

Panniertassen die aan de voorkant van de fiets worden bevestigd zijn al heel lang een uitrusting voor echte fietsavonturiers, want ze worden vooral gebruikt op zeer grote fietstochten - fietsen naar de Noordkaap, dwars door Afrika, langs de Chinese Muur, dit soort zeer groot

Maar door het nieuwe verlangen naar fietsen zijn voortassen de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen van alle leeftijden nu het plezierige tempo waarderen dat alleen fietsvakanties kunnen bieden. Als u echter met de fiets wilt reizen, hebt u de juiste fietstassen nodig, en dat is waar "voortassen" om de hoek komen kijken.

Welke soorten fietstassen zijn er?

Opdat u bij de juiste tas terechtkomt, is het belangrijk onderscheid te maken tussen de volgende termen 

 • Een stuurtas is, zoals de naam al zegt, ook aan de voorkant maar dan aan het stuur van de fiets bevestigd
 • Een frontfietstas hangt aan een voordrager aan de vork, net boven het voorwiel, hij wordt ook wel een fietstas of bagagetas "voorin" genoemd. De term lowrider kan worden gebruikt voor deze rekken en de bijbehorende tassen
 • Een bagagerek tas of achtertas gaat op de bagagedrager boven het achterwiel, het wordt ook wel een fietstas, fietstas of bagagetas "voor de achterkant" genoemd

Maar voordat je een fietstas koopt, heb je iets nodig om hem aan de fiets te bevestigen. Er zijn twee verschillende soorten voordrager, waarop andere tassen of fietsmanden passen:

 1. Een voordrager die voor het stuur zit boven het spatbord komt vooral voor op Nederlandse fietsen, stadsfietsen of retro-fietsen. Deze rekken zijn mooi, maar ze hebben een nadeel: hun zwaartepunt ligt erg hoog, zodat ze de rijeigenschappen van de fiets kunnen beïnvloeden. Ze mogen niet te zwaar worden belast. Een kleinere stuurmand, die zelf weinig gewicht draagt, is hier perfect als transportbak. 
 2. Voorrekjes, die verder naar onderen op de voorvork worden bevestigd, kunnen iets meer lading aan, want hoe lager het zwaartepunt van de fiets, hoe stabieler hij zal zijn. Hier kunt u fietstassen per twee monteren. Deze bagagedragers, of in ieder geval bevestigingsogen ervoor, zijn te vinden op veel toer- en trekkingfietsen. De fietstassen voor deze bagagedragers worden hier beschreven.

Een aantal van de fietsmessenger tassen en shoppers die u hier in de online shop kunt kopen, kunnen ook aan zo'n voordrager worden bevestigd.

Dubbel is beter - waarom je altijd twee fietstassen voor op je fiets moet hebben

Het zal u zijn opgevallen dat veel voortassen alleen in sets van twee kunnen worden besteld. Daar is een heel eenvoudige reden voor. Hoe meer bagage u op uw fiets laadt, des te belangrijker is het dat u links en rechts evenveel extra gewicht aanbrengt. Als je er maar één zware zak op doet, zal je motor niet alleen kantelen als hij op de zijstandaard staat, hij zal ook niet rechtuit gaan. Het eenzijdig laden van fietstassen op de achterdrager is echt oncomfortabel om te rijden, en ongelijk verdeeld gewicht op de vork kan zelfs leiden tot vallen. Vooral de fietstassen aan de voorkant van de vork zijn meer geschikt voor lichte dingen zoals kleding of aluminium tuigjes, zware bagage hoort thuis op de achterdrager.

Het toegestaan totaalgewicht of de toegestane belasting van uw fiets is beperkt, u mag deze niet overschrijden. Dit is overigens inclusief de fiets, de berijder (jij dus) en alle frametassen, waterflessen, rugzakken, zadeltassen heuptassen en dergelijke, en de inhoud daarvan.

Wat moet je allemaal bij je hebben?

Hoe worden fietstassen aan de voorkant van de fiets bevestigd?

In de eerste plaats is het belangrijk dat de tassen echt goed vastzitten, in de buurt van het voorwiel wiebelende bagage is geen goed idee! 

Er zijn twee manieren om te garanderen dat de fietstassen worden bevestigd zonder te wiebelen!  Sommige fietstassen hebben hun eigen bevestigingssysteem . Bij de levering is een houder inbegrepen die in bestaande schroefogen kan worden geschroefd of met klemmen rond de onderbuizen van de vork kan worden bevestigd. Als u uw lowrider zonder voorgedefinieerde bevestigingspunten wilt monteren, moet u ervoor zorgen dat de beugels geschikt zijn voor de diameter van de buizen van uw vork en, indien nodig, de nodige adapters kopen.

Als u een voordrager hebt, kunt u de meeste fietstassen eenvoudig vastklemmen, vastpinnen, ophangen, vergrendelen of vastsjorren. Er zijn ook bevestigingssystemen voor voortassen, zoals het KlickFIX-systeem.

.

Zijn fietstassen altijd waterdicht?

Een fietstas moet altijd op zijn minst waterafstotend zijn. Hier hangt het af van wat u van plan bent te doen met uw fietstas en waar hij van gemaakt is. 

 • Fietstassen en -touringtassen zijn meestal waterdicht, ze hebben ook waterdichte sluitsystemen. Ze zijn gemaakt van waterdichte stof of vrachtwagendekzeil, rolsluitingen met clips sluiten de opening af. Wat voor de watersport geldt, werkt ook voor fietstassen - het open uiteinde van de tas wordt drie keer omgevouwen (minstens, niet minder!) en dan dichtgeklikt, dan blijft alles binnenin mooi droog!
 • Met zakentassen en shoppers ligt het een beetje anders. Bij deze fietstassen, is het de look die het meest telt. Dikke, felrode plastic dekzeilen en massieve sluitingen zien er niet uit op kantoor. Daarom is hier aandacht besteed aan een fijnere vormgeving, maar er zijn regenhoezen die direct worden geleverd of apart kunnen worden besteld als tasaccessoires.

Moet een voortas altijd aan de voorkant van de fiets worden bevestigd?

Voorfietstassen zijn meestal iets kleiner dan achtertassen. Als de bevestigingsmogelijkheden het toelaten, is er absoluut niets op tegen om de fietstassen aan de achterkant van de fiets te bevestigen in plaats van aan de voorkant.

Anders is het natuurlijk technisch mogelijk om uw zijkoffers voor de bagagedrager aan de voorkant te monteren, meestal is het ontwerp van de koffers identiek. De tassen voor de achterdrager zijn echter groter. Natuurlijk moet u ervoor zorgen dat de tassen niet over de grond slepen en in de weg zitten van het voorwiel. Vul ze ook niet tot de nok, want dan worden ze snel te zwaar en wordt het moeilijk om te sturen.

Fietstassen voor de voorzijde van een fiets voor volwassenen zijn kleiner dan fietstassen. Hierdoor zijn ze ideaal als fietstassen voor een kinderfiets!

.

Hoeveel weegt een fietstas, waar past hij in?

De grotere achtertassen kunnen tot 36 liter bevatten, de kleinere voortassen hebben een inhoud van 10 tot 11 liter en wegen ongeveer 1 kg.

Het gewicht van de zakken hangt natuurlijk sterk af van het materiaal en het bevestigingsmiddel. Ultralichte tassen wegen 300 tot 500 gram, tassen van dik, waterdicht zeildoek met een kliksysteem wegen ongeveer een kilo.

Het gewicht van de tassen hangt af van het materiaal en het bevestigingssysteem.

Je moet wat beter kijken naar de informatie op de tassen, want sommige fabrikanten geven de inhoud en het gewicht van een tassenset. Dus als er 22 liter en 1000 gram staat, is dat voor twee zakken!

Wat zijn de beste fabrikanten? 

Er zijn verschillende fabrikanten die fietstassen maken. Vaak zijn dit bekende outdoor outfitters zoals Vaude. Maar natuurlijk leveren fietsmerken als Restrap of Topeak ook fietstassen. Het is moeilijk te zeggen welke de beste zijn. U moet er zeker van zijn dat u de fietstassen aan de voorkant van uw fiets kunt bevestigen, maar afgezien daarvan is de keuze puur een kwestie van smaak. U vindt veel verschillende fietstassen hier in de BMO online shop, ook in de Verkoop komen steeds weer afgeprijsde fietspakken tevoorschijn.

Een paar meer praktische tips over uw fietstas:

 • Reflecterende elementen op de fietstas zorgen ervoor dat u beter gezien wordt 
 • Bij dagelijks gebruik is het praktisch om de tas gewoon op de fiets te laten zitten. U moet het dan wel beveiligen met een klein slotje.
 • Niet alleen fietskleding heeft wasvoorschriften, ook fietstassen moeten worden schoongemaakt na een off-road tocht. Hier moet u de instructies van de fabrikant volgen, zodat de eigenschappen van de zak intact blijven.
 • Het hoeft geen toerfiets of trekkingfiets te zijn, u kunt uw fietstassen eigenlijk aan elke fiets bevestigen - gravelbike, mountainbike, wat dan ook. Er zijn nu ook gravelbags speciaal voor bikepacking met de gravelbike. Eerlijk? Zet gewoon je tassen op de motor en geniet van de rit. Het maakt niet uit wat er op de tas staat!
 • Veel fietstassen hebben draagriemen of zelfs riemen, en dus een rugzakfunctie