Bagagedragers

Je kunt overal lezen: Neem een regenjas mee op elke fietstocht. Je moet altijd een of twee reserve binnenbanden bij je hebben. Je hebt een minipomp nodig voor onderweg! En waar moet dit allemaal heen? Het is simpel - zet het op het bagagerek. De laadruimte van uw fiets is altijd blij om gewichtige taken te ontvangen. Alles wat u wilt weten over bagagerekken, welke verkrijgbaar zijn, of u er achteraf een kunt monteren en welke fabrikanten u kunt vertrouwen met uw bagage, vertellen we u hieronder, dus ...

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Een bagagerek is de bagageruimte van uw fiets

Hebben we je overtuigd en ben je nu op zoek naar een manier om je fiets in te laden voor een grote fietstocht? Of hebt u een fietsendrager nodig als vervangingsonderdeel omdat de uwe in de jaren komt en de ene of de andere veerpoot is gebarsten? Of wilt u uzelf trakteren op een bagagerek met een praktisch kliksysteem dat uw bagagezorgen voor eens en voor altijd oplost? Hier in onze online winkel vindt u een breed scala aan rekken voor mountainbikes, stadsfietsen en toerfietsen. Maar eerst zullen we uitleggen hoe je het juiste rek voor jou vindt.

Hoe maak je van je fiets een lastdier

Materiaal, montagemogelijkheden en verschillende posities van de fietsendrager - het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! Wij helpen u het perfecte model te bestellen

Wat is het beste materiaal voor een fietsbagagedrager?

Fietsbagagedragers zijn meestal gemaakt van metaal, ofwel van stalen buizen ofwel van aluminium buizen. Beide grondstoffen hebben voor- en nadelen, Aluminium is lichter, staal duurzamer. Omdat het laadvermogen van een drager het belangrijkst is, kiezen veel fabrikanten zoals Topeak of Giant voor staal bij het ontwerpen van fietsdragers en voordragers. Maar lichtgewicht aluminium rekken zijn ook verkrijgbaar hier in de winkel.

De situatie is enigszins anders bij aangeklemde bagagedragers, die aan de zadelpen worden bevestigd. Om hun gewicht zo laag mogelijk te houden, zijn ze meestal grotendeels van plastic gemaakt, en plastic is van nature minder duurzaam dan ander materiaal. Zij kunnen dus met minder gewicht worden belast, maar aangezien hun constructie toch al "vrij zwevend" is en dus minder belasting aankan, heeft dit geen nadelige gevolgen voor hun functie. 

De meeste fietsenrekken zijn zwart geschilderd, ongeacht het materiaal dat eronder zit. U kunt ze echter ook onbehandeld en dus zilver kopen. 

Waar kan ik een bagagerek monteren?

Er zijn drie manieren om een bagagedrager op een fiets te monteren. 

 • Bagagedrager op de achterkant van de fiets
 • Bagagerek aan de voorkant op het stuur
 • Bagagerek aan de voorkant van de vork

Achter bagagerek boven het achterwiel

Bagagedragers die over de achterkant van de fiets worden gemonteerd zijn de klassieke manier om bagage op een fiets op te bergen. Ze worden gewoonlijk op drie punten aan de fiets bevestigd: aan de zadelbuis en links en rechts van de achterdriehoek. Ze hebben dus een goede grip en een groot draagvermogen, plus ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen, zodat ze uw fiets flexibel maken in het gebruik. Afneembare zadelpenrekken zijn vooral bedoeld voor mountainbikes, gravelbikes en racefietsen. 

Fietsrekken zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen, zodat ze flexibel kunnen worden gebruikt.

Fietsendragers verbergen vaak belangrijke fietstechnologie. Sommige e-bikes, bijvoorbeeld, hebben nog steeds een batterij op de bagagedrager die in een compartiment onder de bagagedrager zit. Zelfs niet-gemotoriseerde fietsen hebben van tijd tot tijd bedrade bagagedragers, want als achterste punt van de fiets is de bagagedrager natuurlijk bij uitstek geschikt voor de bevestiging van het achterlicht of reflectoren. 

Afhankelijk van het model kan de bagagedrager worden uitgerust met een accu.

Afhankelijk van het model kunt u uw zeven voorwerpen vastklemmen met een metalen klem, vastsjorren met een koord of een mand vastklikken in een kliksysteem. 

Maar u kunt ook een fietsendrager met stangen voor fietstassen bestellen. Deze stangen zijn niet alleen ongelooflijk praktisch voor fietstochten, maar maken ook uw leven een stuk gemakkelijker als u elke dag naar uw werk, school of universiteit fietst. U kent het probleem waarschijnlijk wel: uw tas glijdt en schuift en hangt uiteindelijk voor uw buik. Sommige fabrikanten maken kantoortassen en boodschappentassen die met clips aan zo'n beugel kunnen worden bevestigd - probleem opgelost! 

Op veel van de huidige laad e-bikes die geen voorlaadbak hebben, is het rek verstevigd en kan het enorme hoeveelheden lading verplaatsen, een tot twee kinderen of een transportkist met een complete boodschappenreis kunnen er gemakkelijk op.

Bagagerek aan de voorkant boven het voorwiel

Omdat ze populair werden op Nederlandse fietsen, geven fietstasendragers altijd een vakantiegevoel. Tegenwoordig zijn voordragers echter op veel stadsfietsen te vinden, omdat het vooral in de stad praktisch is om je bagage niet alleen in het zicht, maar ook altijd binnen handbereik te hebben. Veel van deze rekken zijn al omgebouwd tot manden, zodat ze geen vlak laadvlak hebben, maar een rand die alles mooi bij elkaar houdt.

Bagagerek aan de voorkant van de voorvork

Trekkingfietsen in het bijzonder hebben oogjes op de vork waarin je een bagagedrager kunt schroeven. Wacht, stop! Je moet niet één bagagedrager schroeven, maar altijd twee! Aangezien deze rekjes op de vork invloed kunnen hebben op de stuureigenschappen van uw fiets, moeten ze altijd met z'n tweeën worden gebruikt en moeten ze met zo veel mogelijk gewicht worden belast, anders bestaat het gevaar dat u omrolt. U kunt ze daarom kopen in een set van twee op Bike Mailorder van Salsa, onder anderen. Er zijn modellen die boven het voorwiel zijn aangesloten, of die daar ook een kleine bergruimte hebben. Deze voordragers worden ook wel low riders genoemd omdat ze laag op de fiets zitten (Engels low: laag), ze worden vooral gebruikt voor bikepacking en dus op trekking- of expeditiefietsen en op gravelbikes. Ze zijn ook compatibel met een verende voorvork.bagagedragers met systeem

Pannierek met systeem

Bijzonder praktisch zijn rekken met een houdersysteem waarin mandjes of fietstassen kunnen worden vastgeklikt. Met één druk op de knop kunt u de bagage loskoppelen en meenemen, wat erg handig is voor een boodschapje tussendoor of een welverdiende pauze in de biertuin. Maar de kliksystemen hebben nog een ander voordeel: uw fietsmand of fietstas is stevig bevestigd en zal niet wiebelen op de bagagedrager of zelfs in het ergste geval zoekraken.

Als uw fiets een bagagedrager met kliksysteem heeft, moet u er bij de aankoop van manden en tassen op letten dat ze op uw systeem passen, want ze zijn niet compatibel met elkaar. Indien uw drager niet over een kliksysteem beschikt, bestaan er adapters of adapterplaten waarmee een dergelijke houder achteraf kan worden gemonteerd.

Bekende fabrikanten en hun kliksysteem

 • Racktime - Snapit
 • Rixen &; Kaul - KLICKfix
 • Basil - MIK

Hoeveel lading kan mijn bagagerek dragen?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag, omdat de maximale belasting van verschillende factoren afhangt

 • In de eerste plaats is er het laadvermogen of het toegestane totaalgewicht van uw fiets, u vindt dit op de homepage van de fabrikant of in de handleiding. Het toegestane totaalgewicht wordt berekend aan de hand van uw fiets plus uw lichaamsgewicht plus bevestigingen plus bagage. Het laadvermogen omvat alles zonder de fiets, d.w.z. u plus hulpstukken plus bagage.
 • Een bagagerek heeft ook een toelaatbare belasting, voor de meeste achterdragers is dit ca. 25 kg.
 • Voorrekjes hebben een veel lager laadvermogen, afhankelijk van het model kunt u tot 10 kg verpakken. Zorg ervoor dat u uw fiets met een beladen voordrager nog veilig kunt besturen en dat u vrij zicht naar voren hebt!
 • Klemrekjes hebben gewoonlijk een gewicht van ca. 10 kg.

Sportfietsen met bagagedragers? Is dat toegestaan?

Er is natuurlijk geen verbod op bagagedragers voor sportieve fietsen, zolang uw voertuig aan de StVO voldoet, heeft u niets te vrezen van de wet. Degenen die bezwaar zouden kunnen hebben tegen de combi zijn uw collega-fietsers. In het verleden moest je rekening houden met opgetrokken wenkbrauwen als je op een trailfiets met bagagedrager kwam aanrijden. Maar gelukkig is dat veranderd. Hoe populairder het fietsen wordt voor vervoer of recreatie, hoe toleranter dergelijke combinaties worden bekeken. Dus u wilt een dagtocht maken met uw geliefde Fully - zonder een benauwende rugzak? U wilt met uw racefiets een lange fietsroute afleggen en weet niet waar u uw bagage moet laten? Schroef een bagagerek op de zadelpen en rij weg!

Bagagedrager op racefiets

Een bagagedrager op een racefiets is tamelijk zeldzaam, omdat bekend is dat elke gram naar beneden wordt geschaafd in plaats van bagage op te stapelen. Als je houdt van het razendsnelle rijgedrag van je racefiets, maar toch een stuk of twee stuks bagage wilt meenemen, heb je twee opties:

 • Er zijn bagagerekken die aan de zadelpen worden vastgeschroefd. Ze hebben niet al te veel laadvermogen, maar het is genoeg voor een lichte dagbagage. Aangezien een rek verwijderbaar is, hoeft u het alleen te verplaatsen wanneer u het nodig hebt.
 • Als je wilt dat je fiets eruitziet als een racefiets en rijdt als een racefiets, maar met bagage omgaat als een trekkingfiets, dan is een gravelbike iets voor jou.

Bagagedrager op een mountainbike

Wat voor racefiets plus bagagedrager geldt, geldt ook voor mountainbike plus bagagedrager, behalve dat er helaas nog geen gravel mountainbike is. Maar veel MTB's, vooral hardtails, zijn uitgerust met de nodige oogjes waarmee je achteraf een bagagedrager kunt monteren. Veel mountainbikers lossen het probleem op met een klemdrager, die aan de zadelpen wordt geschroefd of geklemd.

>.

Kan ik achteraf een bagagedrager op mijn fiets monteren?

Er is goed nieuws: op vrijwel elke fiets kan achteraf een bagagedrager worden gemonteerd.

 • Met bevestigingspunten: Veel fietsen die zonder bagagedrager worden geleverd, hebben schroefogen waarin een bagagedrager kan worden geschroefd. De meeste bagagedragers passen op veel verschillende fietsmodellen en ook ongeacht de fietsfabrikant. 
 • Zonder bevestigingen: afneembare clamp-on-bagagedragers passen op elke fiets, omdat ze aan de zadelpen worden vastgeschroefd. Extra steun wordt geboden door verstelbare veerpoten die naar beneden op de achterste driehoek zijn geklemd, maar u moet er wel voor zorgen dat ze niet het lakwerk van uw motor beschadigen. Deze veerpoten mogen niet op carbonfietsen worden geschroefd!

U kunt uw bagagedrager maximaal benutten met een fietsmand of fietstassen! 

Wanneer je veel losse onderdelen moet vervoeren, is een bagagerek al snel overbelast. Een fietsmand of een transportbox is erg praktisch, zodat er niets verloren gaat of tussen de spaken dwarrelt. Uw bagage zal weerbestendig zijn als u ze in panniertassen stopt. Daarom kunt u bij Bike Mailorder niet alleen bagagedragers kopen van bekende merken als Tubus en BLB, maar ook fietstassen, fietsmanden en vele accessoires. Op die manier kunt u uw bagage afstemmen op uw bagagedrager. Wij hebben altijd goedkope aanbiedingen van verschillende fabrikanten in onze winkel. U kunt ze snel en gemakkelijk vinden met de zoekfunctie.