Loopfietsen

Kan je kind al veilig lopen? Dan is het tijd voor een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling! De kleintjes stappen over van de kinderwagen naar hun eerste eigen wielen, ze doen hun eerste rondjes op een loopfiets. Rond de kleuterleeftijd zijn kinderen groot genoeg voor een echte fiets, en tot die tijd is een loopfiets of leerfiets erg leuk!

Kan je kind al veilig lopen? Dan is het tijd voor een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling! De kleintjes stappen over van de kinderwagen naar hun eerste eigen wielen, ze doen hun eerste rondjes op een loopfiets. Rond de kleuterleeftijd zijn kinderen groot genoeg voor een echte fiets, en tot die tijd is een loopfiets of leerfiets erg leuk!

Geen resultaten gevonden voor de filter!
1

Kan je kind al veilig lopen? Dan is het tijd voor een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling! De kleintjes stappen over van de kinderwagen naar hun eerste eigen wielen, ze doen hun eerste rondjes op een loopfiets. Rond de kleuterleeftijd zijn kinderen groot genoeg voor een echte fiets, en tot die tijd is een loopfiets of leerfiets erg leuk!

Loopwielen of loopstoeltjes voor kinderen - 6 belangrijke punten bij aankoop

Zelfs als de gang nog wat wiebelig is, rijden peuters op de flat rond op een glijbaantje of rollen door de speeltuin op een driewieler. Maar op een gegeven moment is het zover - zelf fietsen is aan de orde van de dag! Wanneer de term "loopfiets" wordt gebruikt, wordt verwezen naar twee grote productgroepen in de mooie wereld van de fietsen. Enerzijds zijn er de wielen, die elke fiets heeft, want een compleet wiel met naaf, spaken en velg heet een wiel, waarvan twee een wielset vormen. Anderzijds zijn er de loopwielen voor kleine kinderen, die zonder aandrijving zijn ontworpen en met de voeten op de grond worden geduwd. En over deze wielen voor kinderen hebben we het hier! Om ze beter te onderscheiden worden ze vaak "loopfietsen" genoemd, ook al helpen ze kinderen niet echt om te leren lopen. Af en toe kom je ook de Engelse termen "push bike" en "balance bike" tegen. 

1. Voor welke leeftijd zijn wielen met 10, 12 en 14 inch geschikt?

.

Met name bij kleinere kinderen willen we geen exacte leeftijdsopgave doen, omdat ze zich heel verschillend ontwikkelen. Het is net als met lopen of praten: Sommigen zijn sneller, anderen hebben wat meer tijd nodig. Het is daarom onmogelijk een algemeen antwoord te geven op de vraag wanneer een kind kan wielrennen. Terwijl het ene kind al perfect kan wielrijden, heeft een ander kind nog een paar maanden nodig om het evenwicht en de coördinatie goed te krijgen. Natuurlijk zijn niet alle kinderen even groot! Daarom is het moeilijk om een loopfiets te kopen op basis van de leeftijd, dus er bestaat eigenlijk niet zoiets als "een loopfiets voor tweejarigen" of "de juiste loopfiets voor driejarigen".

Wielen zijn er ook voor kinderen van twee jaar.

Wielen zijn er in verschillende maten, je kunt 10 inch wielen kopen, maar ze zijn er ook in 12 inch en zelfs 14 inch. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw kind te groot is. Kinderen kunnen op een wiel van 14 inch rijden tot ze ongeveer 5 jaar oud zijn. Overigens is de banddiameter bepalend voor de grootte van een wiel.

Veel belangrijker dan de leeftijd is de fysieke ontwikkeling van de kinderen. Ze moeten veilig kunnen lopen, hun coördinatie moet berekend zijn op de lastige evenwichtsoefening op twee wielen. U moet uw kind goed in de gaten houden. Wanneer hij of zij belangstelling toont voor wielen en het zeker is dat hij of zij het gewicht van het wiel aan de ene kant aankan en bij twijfel ook op tijd zal stoppen, kunnen de eerste rijpogingen beginnen. 

Daarom kan (bij benadering) worden gesteld:

Een kleiner wiel met 10 inch is geschikt voor kinderen van ongeveer 2 jaar, een paslengte vanaf 30 cm en een lichaamslengte vanaf ongeveer 85 cm.

Een loopfiets met 12 inch is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 1/2 jaar, een binnenbeenlengte vanaf 34 cm en een lichaamslengte vanaf 90cm.

Een loopfiets met 14 inch kan worden bereden vanaf ongeveer 3 tot 5 jaar, hij past bij een binnenbeenlengte vanaf 45 cm en een lichaamslengte vanaf ongeveer 100 cm.

 

Wielmaat

10 inch

12 inch

14 inch

Lichaamsgrootte

vanaf 85 cm

vanaf 90 cm

vanaf 100 cm 

Staplengte

van ongeveer 30 cm

vanaf ongeveer 34 cm

vanaf ongeveer 45 cm 

Leeftijd van het kind

van ca. 1½  tot 2 jaar

van ca. 2 tot 2½ jaar

vanaf ca. 4 jaar

 

2. Dingen die je moet weten over het wiel

Een loopfiets heeft net als een fiets een frame en twee wielen. Hij heeft ook een zadel en een stuur, maar dat is alles. In plaats van pedalen te gebruiken om een crank aan te drijven, duw je gewoon met je voeten. Sommige van deze kinderfietsen hebben een handrem, andere fabrikanten doen het zonder, in dat geval rem je ook met je voeten. 

Een goede loopfiets voor kinderen moet:

 • bijzonder licht zijn
 • stevig gebouwd zijn, dus frames moeten van aluminium of staal zijn
 • een zo diep mogelijke instap hebben, zodat de kinderen veilig kunnen op- en afstappen
 • hebben een dikke pad over het midden van het stuur, het beschermt de kleine neus tegen pijnlijke botsingen
 • hebben versterkte uiteinden aan de handvatten, deze beschermen uw kind tegen letsel en het stuur tegen schade als het wiel omvalt
 • Breng een begrenzer op de stuurhoek het is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Het voorkomt dat kinderen per ongeluk "aan het stuur trekken", dat het voorwiel klem komt te zitten en dat er een valpartij plaatsvindt.
 • groeit mee, dankzij in hoogte verstelbaar stuur en zadel 
 • heeft een smal zadel, wat het beenwerk minder belemmert 
 • kan alleen bereden worden met een helm
 • is verkrijgbaar met en zonder treeplank in het midden

3. Hoe koop ik het juiste wiel

Belangrijk voor de juiste maat is hier niet zozeer de totale hoogte, maar veeleer de staplengte van de kinderen. De beentjes moeten lang genoeg zijn voor het kind om voor het zadel te staan en wat ruimte te laten tussen het kind en het frame, maar aangezien loopfietsen meestal een lage instap hebben, is dat bij de meeste modellen toch al het geval. Ze moeten ook comfortabel beide voeten volledig op de grond kunnen zetten, alleen als dat verzekerd is, zullen ze hun loopfiets kunnen duwen, dus moet de zadelhoogte overeenkomen met de grootte van het kind. Hoe je de staplengte meet, lees je in onze blog.

Onze tip: Bij twijfel heeft je kind een kleiner stuur beter onder controle dan een te groot stuur!

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een wiel is het gewicht van het wiel. Het mag niet meer wegen dan ongeveer 5 kilo; kleine, bijzonder lichte wielen wegen iets meer dan 3 kg. Aangezien kinderen nog niet veel fysieke kracht hebben, zouden zij een zwaarder voertuig niet veilig kunnen hanteren. U doet uzelf ook een plezier als u een zo licht mogelijke loopfiets koopt. De meeste kinderen beginnen goed op een loopfiets en willen op een gegeven moment liever lopen of in een kinderwagen gereden worden. Je kunt dan een lichtgewicht wiel meenemen of opbergen in het bagagenet van de kinderwagen.

Of je een leerfiets met handrem of zonder koopt is een kwestie van prijs, want als er geen remsysteem is, is de fiets meestal goedkoper. En zelfs als er handremmen zijn, worden die vaak niet gebruikt; remmen gebeurt nog steeds met de voeten. Grotere wielen hebben meestal remmen, dan kunnen de kinderen oefenen met remmen met de handrem, maar in geval van nood kunnen ze hun voeten gebruiken om te remmen.

Hoe kleiner het kind, hoe makkelijker het meestal is om een loopfiets te kopen! Fabrikant of merk, de uitrusting, de kleur en het uiterlijk, dit alles doet er voor de kleintjes vaak helemaal niet toe, ze willen gewoon de wereld ontdekken op hun loopfiets. 

4. Loopfietsen voor meisjes en jongens

Roze, paars of groen en blauw - natuurlijk zijn er al kleine loopfietsjes in de typische meisjeslook en ook in jongensdesign. Maar het leuke is dat het de meeste kinderen op deze leeftijd niet uitmaakt hoe hun wiel eruit ziet, het belangrijkste is dat het leuk is en dat het rijdt! Later kun je het wiel aanpassen met een kleurrijk bedrukt belletje of een wimpel in de favoriete kleur, naar de individuele smaak van jongens of meisjes.

5. Hoe stel je een loopwiel goed af

Op de meeste loopwielen kunnen het zadel en het stuur worden afgesteld. Stel eerst de hoogte van het zadel zo af dat de kinderen beide voeten comfortabel op de grond kunnen zetten; de benen mogen niet doorgestrekt zijn, ze moeten licht gebogen blijven. Vervolgens wordt het stuur afgesteld. Het moet gemakkelijk en comfortabel te bereiken zijn en dan kun je beginnen!

6. babywalker - andere dingen om te overwegen

 • Op de loopfiets is de juiste kinderhelm verplicht.
 • Omdat kinderen met hun voeten duwen en ook met hun voeten remmen - ook als er handremmen zijn - moet een paar stevige kinderschoenen met dikke rubberen doppen over de tenen worden gedragen, waar de huishoudelijke zegen niet scheef op hangt als ze uiteindelijk rijp voor de vuilnisbak zijn.
 • "Trail-uitrusting", "stadsuitrusting" of zelfs achtervering, fabrikanten bedenken van alles om hun wielen up to date te houden. Wat zinvol is, hangt af van waar en hoe vaak het wiel wordt gebruikt. Dergelijke "speciale uitrusting" brengt echter meestal aanzienlijk meer gewicht met zich mee.
 • Het is raadzaam om vanaf de eerste rijpogingen het remmen te oefenen. De meeste kinderen rijden na de eerste pogingen heel succesvol, maar ook heel snel! Als zoon of dochter kan remmen, zijn ze veel veiliger op de weg.
 • Op een loopfiets moeten kinderen uit de buurt van het autoverkeer rijden, ook trottoirs met veel voetgangers zijn eerder terrein voor loopfietsers.
 • Omdat een loopfiets niet aan het verkeer deelneemt, zijn verlichting en reflectoren niet verplicht. Maar dat betekent niet dat kinderen ze niet mooi vinden! Met een paar reflectoren om op te klikken of te plakken en eenvoudige batterijverlichting, zijn de kleintjes niet alleen veiliger op de weg in het donkere seizoen, ze zijn er nog trots op ook!  
 • Wielen vanaf 12 inch hebben meestal luchtbanden, kleinere wielen zijn ook verkrijgbaar met massief rubberen banden 
 • Dikwijls raken de jonge sporters onderweg buiten adem. Dan moet papa of mama helpen en de fiets dragen. Een schouderriem is hier zeer nuttig gebleken. De Kiddy-fietsen wegen niet veel, dus u kunt ze comfortabel dragen en naar huis brengen.

Wanneer een kind in staat is om op een loopfiets te rijden, hoeft het vaak maar een paar oefenrondjes te maken en hij of zij zoeft weg op een 12 inch kinderfiets of een 14 inch fiets, die u ook hier in onze online winkel kunt bestellen. Wij hebben kinderfietsen en loopfietsen van verschillende fabrikanten, en er zijn leuke modellen voor alle jongens en meisjes!