Geen resultaten gevonden voor de filter!

Fiets cranks - Grote selectie van MTB en singlespeed standaards

Eén van de meest belaste onderdelen van een fiets is de crank. Naast de trapbeweging moet de fietscrank bestand zijn tegen het gewicht van de berijder, waardoor de crank bij het rijden door zwaar terrein vele malen zwaarder wordt belast. In enduro en downhill rijden, komen extra belastingspieken voor tijdens sprongen en trucs.

De moderne fietskrukken overtuigen door hun lage gewicht en maximale stabiliteit. Door de verschillende normen voor trapassen, kunt u kiezen uit een breed scala van cranks voor uw fiets.

Complete sets - licht gewicht

Met een modern crankset bespaar je niet alleen gewicht, maar ook geld dankzij het uitgekiende ontwerp. Met een crankset krijg je een compleet pakket bestaande uit kettingbladen en crankarmen. Het aantal kettingbladen is afhankelijk van het gewenste gebruik. Drie kettingbladen zorgen voor een grote actieradius tijdens het toeren. Met korte overbrengingsverhoudingen kunt u elke berg beklimmen en met lange overbrengingsverhoudingen kunt u met hoge snelheid bergafwaarts rijden.

Als graveler, downhiller, dirt biker of enduro racer heb je maar één kettingblad nodig. Voor een optimaal rijrendement worden veel fietscranches aangeboden met verschillende cranklengtes.

Fixie cranks zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes.

Fixie cranks - De beste keuze voor singlespeed

De extreem belaste onderdelen van een fixie zijn de ketting en de crank. Naast het lichaamsgewicht op de crankarmen moet de crank van de fiets bestand zijn tegen de rem- en trapkracht. De crank wordt zwaarder belast op singlespeeders en fixies. Door de verschillende standaarden voor trapassen, kun je kiezen uit een breed scala aan cranks voor je Fixie. Singlespeed cranks worden ook gebruikt op BMX- en crossmotoren, waar de belasting ook hoog is. Sprongen en andere trucs vergen veel van de cranks hier, dus ze zijn ontworpen om ongelooflijk robuust te zijn.

Waar moet je op letten als je een krukas koopt?

Welke standaard heeft u nodig?

Als u besluit geen compleet crankstel te kopen en slechts één crank op uw fiets wilt vervangen, moet u goed opletten wat voor trapas er in uw fiets is gemonteerd, want er zijn verschillende normen die door de fabrikanten worden gehanteerd. Er zijn onder meer Hollowtech II, BSA, press-fit of Howitzer trapassen.

Wat voor soort bevestiging hebben je kettingbladen?

Als je geen nieuw kettingblad wilt kopen, moet je de bevestiging overwegen. Heeft u een 3-arms, 4-arms, 5-arms crank nodig of is uw kettingblad gemonteerd met een centre lock systeem?

Hoe lang wilt u uw slinger?

Er zijn verschillende cranklengtes die van invloed zijn op de krachtoverbrenging en de bodemvrijheid van uw motor. Grondspeling is vooral belangrijk bij mountainbikes. In ruw terrein met stenen en wortels is het gemakkelijk om met je pedalen vast te komen zitten.

Van welk materiaal moet de crank gemaakt zijn?

Hol gesmede aluminium crankarmen bieden je een laag gewicht gecombineerd met maximale stabiliteit en stijfheid. Fietskrukken zijn gemaakt van verschillende materialen. De meeste zijn gefreesd uit aluminium en hebben een hoge stabiliteit en een laag gewicht. Maar als je echt waarde hecht aan elke gram, kun je ook kiezen voor hoogwaardige en dure carbon cranks.

 

De belangrijkste vragen in het kort:

  • Van welk materiaal moet de krukas gemaakt zijn?
  • Hoe lang moet de slinger zijn?
  • Wat voor soort steun heb je nodig?
  • Welke standaard heeft u nodig?

Bij het kopen van een crankset moet u de inbouwbreedte en compatibiliteit controleren met uw derailleur en met uw frame! Afhankelijk van de ketting of kettingbladen hebt u misschien een speciale fietsketting nodig, die vermeld staat in de artikelbeschrijving van de crank. In onze winkel vindt u de ideale slinger en de juiste accessoires voor elk toepassingsgebied!