Urban & stadsfiets helmen

Een geschikte fietshelm is belangrijk, vooral als u veel in stadsverkeer rijdt. Hier vindt u een ruime keuze aan stijlvolle en comfortabele allrounders die uw hoofd beschermen in het dagelijkse leven en tijdens fietstochten. U kunt hier ook lezen wat een goede fietshelm is voor de stad en waar u op moet letten 

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Bescherm je hoofd!

De sportievere helmen voor stadsfietsers en toerfietsers lijken qua stijl en functie sterk op elkaar. Ze hebben een gestroomlijnde vorm, veel ventilatieopeningen en bedekken het hoofd, de slapen en de nek. Deze helmen zijn verkrijgbaar in vele kleuren, ze zijn iets breder of iets hoger, zodat iedere fietser een helm kan vinden die hem goed staat en perfect past. 

Purestadsfietshelmen daarentegen zijn meestal effen en rond van vorm, ze zijn gericht op zakelijke outfits en zijn daarom vaak grijs, wit of zwart.

Heb ik een fietshelm nodig in de stad?

Ja, dat is zo! In feite moet je altijd een helm dragen op je fiets. Maar dit is vooral waar in de stad. Want hier bent u omringd door vele andere weggebruikers, zelfs als u veilig en aandachtig rijdt, zijn er genoeg anderen die dat niet doen! Als fietser word je gemakkelijk over het hoofd gezien in de stad. En voor je het weet, ben je betrokken bij een ongeval en lig je op de weg - ongeacht of jij degene was die het veroorzaakte of het slachtoffer van het ongeval. 

Heb ik een helm nodig op een trekkingfiets?

Een volmondig ja! Maar het gevaar van een fietstocht schuilt elders! Tijdens een trektocht of touring bent u lange tijd onderweg. Op een gegeven moment verslapt je aandacht en dan gebeurt het... je valt op je neus. Als u graag trektochten maakt in afgelegen gebieden, komt u vaak terecht op min of meer goed onderhouden zand- en boswegen. Veel valpartijen gebeuren op een hobbelig wegdek, dus zorg voor een goede helm. Als u echter op een gravelbike fietst, kan een wegfietshelm comfortabeler zijn.

Fietshelmen op de e-bike

Of je nu op een e-bike in de stad of op een trekking e-bike rijdt, je moet zeker een geschikte helm dragen. Er bestaan tal van helmen die speciaal voor e-bikes zijn ontworpen en die zijn aangepast aan de hogere snelheden van e-bikers. Ze zijn bijzonder goed gewatteerd en omsluiten uw hoofd royaal, en ze hebben vaak een vizier om te voorkomen dat muggen uw zicht belemmeren. Kijk maar eens naar onze helmen hier, we hebben een aantal e-bike helmen en pedelec helmen in onze online shop.

Op een snelle S-pedelec is de helm trouwens zelfs verplicht!

Hoe vind je een fietshelm in de juiste maat

Als u eenmaal uw hoofdomtrek hebt gemeten, kunt u op zoek gaan naar een fietshelm. U kunt de helmen op BMO filteren op maat, dan ziet u in één oogopslag welke helmen wij voor u hebben om uit te kiezen. De meeste hebben geen vaste maat, zij zijn geschikt voor een bereik van enkele centimeters. U kunt ze dan met een draaiknop op de juiste maat instellen. Dit is vooral handig als u het hele jaar door wilt fietsen. In de winter kunt u de helm verder verstellen en er een muts of hoofdband onder dragen.

>U vindt uitgebreide instructies over hoe u uw hoofdmaat te bepalen in onze Fietshelm Koopgids. Daar leggen we ook uit hoe je de helm past.

Fietshelmen met verlichting, MIPS en slimme helmen

  • Veel fietshelmen hebben tegenwoordig een MIPS-laag die de twee buitenschalen van de helm beweeglijk met elkaar verbindt. Bij een botsing kunnen de krachten die op de helm werken dus over een groter oppervlak worden verdeeld, en worden directe verwondingen aan het hoofd of de hersenen vermeden. 
  • Veel helmen voor recreatieve fietsers en forenzen worden tegenwoordig geleverd met hun eigen verlichting. Dit biedt extra veiligheid, vooral in de herfst en de winter.
  • Er komen steeds meer fabrikanten met slimme helmen op de markt. Van een noodoproep- en telefoonfunctie tot muziekstreaming zijn er hier vele functies die het fietsen verrijken.

Geteste stadsfietshelmen en trekkinghelmen voor mannen en vrouwen

Tussen de stadshelmen en toerhelmen is er heel wat keuze, hier vindt u ook heel wat fietshelmen speciaal voor vrouwen of mannen. De helmen zijn ook verkrijgbaar in talrijke pasvormen en kleuren, zodat er voor elke smaak en stijl een passende helm is. Maar ook hier worden uniseks modellen steeds populairder; uiteindelijk is een goede pasvorm belangrijker dan een klein etiketje met de tekst "dameshelm" of "herenhelm". De meeste fietshelmen voor kinderen zijn ook ontworpen als stadshelmen, maar je kunt ze meestal kopen in veel felle kleuren en met leuke prints. Wanneer u een helm koopt, let dan op de EN 1078-testnorm, die aangeeft dat de helm alle veiligheidstests heeft doorstaan. Voor e-bikes is de EU-norm NTA 8776 een andere norm.

Als u zich dan bedekt met fietshandschoenen en een fietsjack, kunt u met een gerust hart op de fiets stappen.

Let u er alstublieft op dat wij geen bindende uitspraken kunnen doen over wettelijke voorschriften en normen, dus alle informatie over dit onderwerp is zonder garantie!