Flat pedal schoenen

Een perfecte stap, goede grip en toch altijd flexibel - er zijn veel redenen om flats op je mountainbike te monteren. Als je er de juiste fietsschoenen bij draagt, creëer je qua krachtoverbrenging en grip de ideale omstandigheden voor adembenemende ritten, sensationele trucs en waaghalzerige sprongen.

Een perfecte stap, goede grip en toch altijd flexibel - er zijn veel redenen om flats op je mountainbike te monteren. Als je er de juiste fietsschoenen bij draagt, creëer je qua krachtoverbrenging en grip de ideale omstandigheden voor adembenemende ritten, sensationele trucs en waaghalzerige sprongen.

Geen resultaten gevonden voor de filter!

Een perfecte stap, goede grip en toch altijd flexibel - er zijn veel redenen om flats op je mountainbike te monteren. Als je er de juiste fietsschoenen bij draagt, creëer je qua krachtoverbrenging en grip de ideale omstandigheden voor adembenemende ritten, sensationele trucs en waaghalzerige sprongen.

Platte trapschoenen houden ook zonder klik op de MTB!

Speciaal in de actie-intensieve disciplines zoals enduro, downhill of trail biking geven mountainbike acrobaten de voorkeur aan een losse verbinding, d.w.z. ze rijden op flats. Hetzelfde geldt voor dirtbikers en BMX-ers. Met de juiste fietsschoenen is dat geen probleem, de combinatie van dikke zolen en bijtende pinnen zorgt voor voldoende pedaalcontact. Toch kun je op elk moment afspringen, want je kunt altijd zonder veel gedoe je voeten van het pedaal halen. We vertellen je hier hoe dit werkt en waarom skateschoenen of modesneakers geen plaats hebben op MTB's tijdens langere tochten.

Geen voorkeur voor Klickies?

Een fiets waarbij je niet alleen het stuur stevig in je hand hebt, maar ook de fietsschoenen direct verbonden zijn met de pedalen, klinkt als een perfecte vliegmachine, nietwaar! Ook al klinkt het op het eerste gezicht absurd - vooral voor de adembenemende trucs is het beter als je niet te strak aan de fiets hangt. Als je snel minstens één voet op de grond hebt, kun je in geval van twijfel één of twee valpartijen voorkomen. En als airtime omslaat in ongeplande floortime, heb je geen volledig van zo'n 15 kilo aan je hangen.

Voor wie twijfelt, hier is de vuistregel:

Heb je haast? Dan zijn clickies en de bijbehorende fietsschoenen waarschijnlijk meer iets voor jou.

Je hebt haast?

Je hebt zin in airtime? Dan zijn flexibele vlakke pedalen jouw ding!

Hoe platte trappers werken

Er zijn precies drie punten die jou met je fiets verbinden. Ja, de uitdrukking is een beetje afgezaagd, plus het zijn meer vier punten, maar over het geheel genomen klopt de info.

1. je houdt het handvat vast. 2. je zit op het zadel. Punt drie (of drie en vier) zijn je pedalen. De pedalen zijn niet alleen belangrijke contactpunten, ze zijn verantwoordelijk voor de algehele krachtoverbrenging. Reden genoeg om hier met speciale fietsschoenen voor optimale omstandigheden te zorgen.

Terwijl de bovenschoen verantwoordelijk is voor comfortabele draageigenschappen, zorgt de schoenzool van de mountainbikeschoenen voor ondersteuning en voortstuwing. 

 • Zo vinden mountainbikeschoenen een goede grip op de pedalen

Mountainbikeschoenen hebben een dikke zool. Ze voegen een beetje gewicht toe, maar het materiaal is nodig omdat het voldoende bekleding biedt voor de pedaalpinnen. MTB-flats hebben meerdere rijen puntige tanden, ook wel pinnen genoemd, die diep in de zool van de fietsschoenen graven en zorgen voor een stevige, stabiele verbinding met de fiets.

 • Maar hardlopen werkt ook!

In tegenstelling tot andere fietsschoenen kun je op mountainbikeschoenen ook heel goed hardlopen. De zolen zijn hier niet van stijf nylon of carbon, een grippy mix van rubber laat de voet rollen, dempt elke stap en biedt voldoende steun. Moderne, antislip rubbersamenstellingen zorgen ervoor dat niet alleen de pedaalpennen stevig in de zool kunnen bijten, maar dat je ook veilig kunt lopen op natte of losse ondergronden.

Je moet de schoenen wel met een goede grip dragen.

U moet er wel rekening mee houden dat uw fietsschoenen niet zo soepel zullen rollen als u gewend bent van andere schoenen. Stijve zolen brengen uw trapbeweging zonder verlies over op de fietsaandrijving, daarom zijn de zolen van sommige modellen speciaal verstijfd. Dit is vooral het geval bij racefietsschoenen en ook bij MTB-schoenen met een kliksysteem, maar ook sommige schoenen met vlakke pedalen hebben een stijve zool.

.

Werkennen sneakers of bergschoenen op de MTB?

.

Als je echt serieus gaat mountainbiken, zorg dan voor de juiste schoenen naast een fietshelm. Andere sportschoenen bieden niet genoeg steun voor de voet, en het risico op letsel zou gewoon te groot zijn. De pinnen hebben geen grip op te harde zolen, en in het ergste geval zou je van het pedaal kunnen afglijden. Het zijn trouwens de pinnen die andere sportschoenen (dus schoenen die geen fietsschoenen zijn) tot een gevalletje voor de prullenbak maken! Platte trapschoenen zijn gemaakt voor contact met de vervelende prikken, andere gympen laten zich graag direct doorboren. Berg schoenen op de Mountainbike is echter ook geen geschikte oplossing. In de regel zijn bergschoenen te zwaar, te inflexibel en te hard om gevoelig te zijn voor het terrein en de bewegingen van de fiets.

De mountainbikeschoen van boven naar beneden:

 • Aan de bovenkant van de fietsschoen vind je verschillende sluitingssystemen. Mountainbikeschoenen worden vaak normaal geregen, maar er zijn ook kabelsystemen. Veel MTB-schoenen hebben ook klittenband. Een klittenband kan snel worden gesloten en aangepast, zelfs met MTB-handschoenen aan. Bij veel modellen is er een klepje of opbergvakje voor de uiteinden van de veters, zodat ze niet in de crank blijven haken.
 • Op het eerste gezicht zien sommige schoenen er aan de bovenkant vreemd "scheef" uit, ter hoogte van de binnenste enkel zijn ze duidelijk hoger dan aan de buitenkant. Zo kan de schoen je enkels beschermen tegen pijnlijk contact met de slinger.
 • De buitenschoen is gemaakt van leer of kunstleer, microvezel of andere synthetische vezels. Er zijn bijzonder lichte en goed ventilerende of bijzonder dichte en waterafstotende modellen. Afhankelijk van het seizoen en het weer kunt u de juiste eigenschappen kiezen.
 • De binnenschoen is meestal ademend en gemaakt van een zachte, sneldrogende stof die zorgt voor een goed draagcomfort. 
 • Schuimkussentjes maken de vlakke trapschoen enerzijds lekker zacht en anderzijds houden ze hem stevig aan de voet zonder onaangename druk uit te oefenen.
 • Een inlegzool dempt het voetbed en maakt de schoenen comfortabel
 • Een rubberen kap aan de voorkant van de schoen beschermt de tenen en het materiaal van de schoen
 • Er zit ook vaak een beschermende rubberen laag op de hiel.
 • De zool van een MTB-schoen is gemaakt van een gripvast rubbermengsel. Deze zorgt ervoor dat de schoen ook op losse ondergrond of in natte omstandigheden goede grip biedt. De uitsparing voor de schoenplaatjes wordt afgedekt door een flap. Zo kun je later altijd nog besluiten om van flats naar klickies over te stappen.
 • De onderste laag van de zool is hier iets zachter. Hierdoor grijpen de pinnen van de pedalen of de gekartelde metalen band van kooien goed in het materiaal, wat zorgt voor een goed contact, een stevige grip en een efficiënte krachtoverbrenging.
 • Hoe stijver de zool, hoe beter de grip.
 • Hoe stijver de schoenzool, hoe beter hij de spierkracht overbrengt op de crank.

Veiligheid voorop!

Omdat de pinnen ook niet stoppen bij de huid op je enkels en schenen, is het ook absoluut aan te raden om scheenbeschermers te dragen! Natuurlijk zijn de MTB schoenen hier in de winkel gemaakt om comfortabel te dragen in combinatie met beschermers. Robuuste fietssokken dichten het gat tussen schoen en beschermer, zodat je met een goed gevoel op de fiets kunt stappen.

Vlakke trapschoenen zijn easy-peasy!

Mountainbikeschoenen voor platte pedalen hebben nog een onverslaanbaar voordeel: ze zijn absoluut gemakkelijk schoon te maken. De hardheid van de release, de positie van de schoenplaatjes, welke plaatjes bij welke pedalen horen... alles waar een Klickis-renner zijn hersenen over moet pijnigen, kan je van harte koud laten!  

En terwijl je maten nog vloeken en het vuil uit hun schoenplaatjes schrapen, zoek jij alweer de volgende uitdaging op Komoot!

MTB-schoenen voor kinderen, vrouwen en mannen

Natuurlijk komen fietsschoenen in de schoenmaten die je kent, 40, 43, 44, enzovoort. Veel accessoires voor mountainbikes komen echter uit de VS, dit geldt ook voor pedalen en fietsschoenen, de maatspecificaties komen dan overeen met de Amerikaanse maten. Britse maten zijn ook steeds weer te vinden. Hier in de winkel vindt u meestal een tabel met de Europese schoenmaat.

Naast talrijke varianten voor mannen kun je ook MTB-schoenen voor vrouwen kopen. Er zijn ook enkele modellen voor kinderen verkrijgbaar. Veel bekende fabrikanten produceren tegenwoordig ook unisex schoenen, in dat geval is er een bijzonder grote keuze aan schoenmaten en ook verschillende pasvormen voor brede of smallere voeten. 

Er is ook een schoen voor vrouwen verkrijgbaar.

Een fietsschoen met een goede pasvorm slipt of wiebelt niet. De sluitingen zorgen ervoor dat je de schoen stevig aan je voet kunt bevestigen, maar hij mag niet knellen of knellen. Om de juiste schoen te vinden, moet u wellicht meerdere paren bestellen, passen en vergelijken. Hier in de BMO online shop kunt u dit zonder problemen doen, zolang de schoenen nieuw zijn en alle labels, etiketten en verpakkingen aanwezig zijn, kunt u fietsschoenen die niet perfect passen gewoon retourneren.